Dokument: Mladá Boleslav chce rychlejší železnici do Prahy, ale…

Železniční stanice Mladá Boleslav město. Foto. Jan Sůra / Zdopravy.czŽelezniční stanice Mladá Boleslav město. Foto. Jan Sůra / Zdopravy.cz

Město chce vyhodnotit dopady tří velkých dopravních investic v dopravě.

Deník Zdopravy.cz v sobotu upozornil na požadavek Mladé Boleslavi zpomalit část chystané nové trati do Prahy ze 150 km/h na 80 km/h. Město dnes v reakci na tento text vydalo tiskovou zprávu, kterou přinášíme v kompletním znění. V závěru ještě přinášíme odpovědí náměstka primátora Jiřího Boušky na konkrétní dotazy.

Vedení města dlouhodobě podporuje zrychlení železničního spojení s Prahou

Vedení Statutárního města Mladá Boleslav dlouhodobě podporuje zrychlení železničního spojení s Prahou. V souladu s tímto postojem zástupci vedení města vystupují na všech jednáních týkajících se klíčového projektu Bezděčínské spojky.

Nejrychlejší cesta vlakem mezi mladoboleslavským a pražským hlavním nádražím momentálně zabere 69 minut. K výraznému zrychlení by v příštích letech měla přispět stavba Bezděčínské spojky, která je jedním z jedenácti strategických projektů obsažených ve vládním usnesení z října 2018 na podporu zlepšení dopravní infrastruktury na Mladoboleslavsku.

Tehdy byly tyto projekty vyčíslené na 7,5 miliardy korun. Město považuje za mimořádný úspěch, že tyto prostředky pro region vyjednalo a nadále vyvíjí velké úsilí, aby se jednotlivé projekty postupně realizovaly.

V rámci pokračujících příprav záměru Bezděčínské spojky bylo město Mladá Boleslav osloveno Ministerstvem životního prostředí ČR, aby se v rámci zjišťovacího řízení vyjádřilo k vlivu na životní prostředí.

„Podporujeme zrychlení železničního spojení s Prahou. Ostatně jsme to byli my, kdo na tento projekt v roce 2018 vyjednal peníze s vládou. Zároveň je ale nutné respektovat vliv investice na životní prostředí a obyvatele dotčených lokalit, což jsou v tomto případě lidé z příměstských částí Jemníky, Bezděčín a z Řepova. Je nutné souběžně posuzovat vliv všech tří projektů, které se v tomto místě chystají – tedy nejen železnice, ale i silnice II/610 a rozšíření dálnice na šest pruhů. Za zásadní považujeme vytvoření protihlukových zábran. Konkrétním opatřením, které by snížilo dopad na obyvatele, je zmenšení poloměru oblouku navrhované trati z R 500 m na poloměr R 300 m. Tím by došlo ke snížení rychlosti na 80 km/h v úseku dlouhém přibližně 1,5 kilometru a trať by nevedla tak blízko bytové zástavby. Titulek a znění v sobotu zveřejněného článku na webu zdopravy.cz je výrazně zavádějící, což nás velmi mrzí, protože zrychlení železničního spojení s Prahou věnujeme velké úsilí,” řekl první náměstek primátora Jiří Bouška.

Dotazy deníku Zdopravy.cz na Jiřího Boušku

Jde čistě o Vaše osobní stanovisko nebo stanovisko Rady (bohužel, usnesení RM nejsou na stránkách města veřejně dostupná)?
Na základě čeho jste dospěl ke stanovisku, že při rychlosti 80 km/h bude již vliv nové trati na životní prostředí menší?
Budete současně požadovat i snížení rychlosti na D10 na 80 km/h? Pokud ne, proč nižší rychlost požadujete po vlacích?

Odpovědi Jiřího Boušky:

-projekt podporujeme, navrhli jsme ho do vládního usneseni

– dopis, který je mnou podepsán, byl odeslán jako stanovisko města. Projednávali jsme na vedení města, pak jsem o něm informoval na radě.
– snížení poloměru, a tím i rychlosti, je v úseku cca 1,5 km okolo obytné zástavby Jemníky, Řepov (těsně před zastávkou MB město, před kterou by vlaky snižovaly rychlost). Díky tomu bude trať dál od bytové zástavby.

– požadavek na zmenšení poloměru z R 500 m na R 300 m (což znamená snížení rychlosti) ze stejného důvodu zmiňuje ve svém vyjádření také Středočeský kraj.

– Jinak v dotčeném území se mají realizovat tři investiční záměry (tj. Bezděčínská spojka a žst. Mladá Boleslav, komunikace II/610 a také rozšíření dálnice D10 na šest pruhů) a z našeho pohledu je nezbytné důsledně vyhodnotit současně dopady kumulace těchto investic. Cílem je nezvyšovat realizací výše uvedených dopravních staveb hlukovou zátěž v porovnání s dnešní situací, ba naopak hlukovou zátěž oproti dnešní situaci snížit, a to bez ohledu na to, zda jsou limity překračovány, nebo ne.

Tagy 071 Nymburk - Mladá Boleslav Bezděčínská spojka Mladá Boleslav
104 komentářů