Doba obchvatová. ŘSD příští týden otevře novou přeložku kolem Svitav

Obchvat Svitav před dokončením. Foto: ŘSDObchvat Svitav před dokončením. Foto: ŘSD

Otevření obchvatu přinese i změnu režimu pro nákladní auta.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevře 19. prosince další obchvat. Půjde o přeložku silnice I/43 v úseku Hradec nad Svitavou – Lačnov, která bude sloužit jako obchvat Svitav. Stavba trvala rok a půl.

Termín otevření již oznámilo ŘSD na svých stránkách. Stavba 9,4 kilometru dlouhé silnice začala loni v březnu, zakázku získalo sdružení firem Eurovia CS a M-Silnice. ŘSD stavbu vysoutěžilo skoro o půl miliardy levněji oproti původním předpokladům. Odhadovaná cena v soutěži byla 1,2 miliardy korun, v soutěži nakonec spadla na 786 milionů korun, což je 63 % původního odhadu.

Silnice I/43, na které obchvat vznikne, je hlavní spojnicí východních Čech s Jihomoravským krajem. Podle posledních dat ze sčítání dopravy projede městem kolem 14 tisíc aut denně. Stavba je detailně popsána v informačním letáku ŘSD.

Otevření přinese i změnu režimu dopravy pro nákladní vozidla. Od příštího úterý bude v obcích Mikuleč, Kukle, Javorník a v některých částech Svitav platit zákaz vjezdu kamionů. Silnice druhé třídy mezi Litomyšlí a Svitavami sloužila řidičům jako zkratka. Tranzitní kamionová doprava bude muset vést po silnicích první třídy, uvedl Pardubický kraj v tiskové zprávě.

„Silnice II/366 mezi Litomyšlí a Svitavami sloužila řidičům tranzitu jako oblíbená zkratka, ale místní lidé si dlouhodobě oprávněně stěžovali na nadměrnou dopravu, hluk a nedodržování rychlosti,“ řekl náměstek pardubického hejtmana Michal Kortyš (ODS).

V obcích se sníží dopravní zátěž a zvýší bezpečnost. Zákaz vjezdu vozidel nad 12 tun se podařil prosadit díky dohodě Pardubického kraje Ředitelství silnic a dálnic, policie a zástupců samospráv. Samosprávy se o vykázání nákladních aut snažily několik let. S dodržováním dopravních předpisů nejspíš pomůže policie.

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD
Tagy I/43 I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov obchvat Svitav Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
81 komentářů