Svitavy se dočkaly obchvatu, ŘSD otevírá provoz po nové přeložce

Obchvat Svitav před dokončením. Foto: ŘSDObchvat Svitav před dokončením. Foto: ŘSD

Dosud přes Svitavy jezdí kolem 14 000 aut denně.

Ze spojnice Hradec Králové – Brno mizí dnešním dnem jedno z problematických míst. Ředitelství silnic a dálnic dnes zprovozňuje silnici I/43 mezi Hradcem nad Svitavou a Lačnovem, která bude sloužit zejména jako obchvat města Svitavy.

Nová silnice přinese nejen plynulejší a bezpečnější jízdu, ale také přesune tranzitní dopravu ze Svitav. Denně tu projede kolem 14 000 aut.

Silnice I/43 je hlavní spojení východních Čech a Jihomoravského kraje. „Nový desetikilometrový obchvat odvede veškerou tranzitní dopravu ze Svitav, Lačnova i Hradce nad Svitavou a výrazně tak zlepší životní podmínky místních obyvatel,“ upozornil ministr dopravy Martin Kupka.

Nebezpečnými místy v trase původní I/43 byly zejména dva nízké a úzké podjezdy pod železniční tratí, kde musely nákladní automobily využít pro průjezd obou jízdních směrů. Celou situaci ještě zhoršovaly špatné rozhledové podmínky. Nová trasa silnice I/43 se s železnicí v žádném místě nekříží.

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla novou trasu ocení zejména řidiči nákladních automobilů, kteří od dnešního dne již nebudou muset jezdit skrz úzké podjezdy pod železnicí.

Hotovo za rok a tři čtvrtě

„Zásadního zlepšení se ovšem dočkají všichni řidiči, neboť vedením trasy mimo zastavěnou oblast dojde k výraznému zvýšení plynulosti a také bezpečnosti dopravy, sníží se riziko nehod chodců a cyklistů a dojde také k poklesu imisní zátěže a hluku,“ uvedl Mátl.

Součástí stavby bylo osm mostů, jedna mimoúrovňová křižovatka a šest protihlukových stěn. Stavba 9,4 kilometru dlouhé silnice začala loni v březnu, zakázku získalo sdružení firem Eurovia CS a M-Silnice. ŘSD stavbu vysoutěžilo skoro o půl miliardy levněji oproti původním předpokladům. Odhadovaná cena v soutěži byla 1,2 miliardy korun, nakonec spadla na 786 milionů korun. To je 63 % původního odhadu.

Otevření přinese i změnu režimu dopravy pro nákladní vozidla. Nově bude v obcích Mikuleč, Kukle, Javorník a v některých částech Svitav platit zákaz vjezdu kamionů. Silnice druhé třídy mezi Litomyšlí a Svitavami sloužila řidičům jako zkratka. Tranzitní kamionová doprava bude muset vést po silnicích první třídy.

Tagy Eurovia CS I/43 I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov M-Silnice obchvat Svitav Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
13 komentářů