Stavba obchvatu Svitav finišuje, ŘSD ho zprovozní do poloviny prosince

Stav stavby silnice I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov (obchvat Svitav) v říjnu 2023. Foto: ŘSDStav stavby silnice I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov (obchvat Svitav) v říjnu 2023. Foto: ŘSD

Do konce října dojde k částečnému zprovoznění okružní křižovatky v Lačnově.

Svitavy, řidiče a cestující na silnici I/43 čeká od poloviny prosince velká úleva. Rok a půl po zahájení stavby míří ke svému konci stavba silnice I/43 Hradec nad Svitavou – Lačnov, která bude sloužit jako obchvat Svitav. ŘSD očekává, že nový úsek otevře pro provoz v polovině prosince.

Vyplývá to z informací, které ŘSD zveřejnilo na svých stránkách. „Na hlavní trase se aktuálně dokončují pokládky asfaltových vrstev, probíhají práce na zemních krajnicích, provádějí se vegetační úpravy, osazují se ocelová svodidla a již je zahájena realizace vodorovného i svislého dopravního značení,“ uvedlo ŘSD. Dále se dokončují terénní úpravy a opevnění svahů pod mostními objekty.

Okružní křižovatka v Lačnově bude částečně zprovozněna na konci října. „Tímto budou zahájeny práce na odstraňování provizorních komunikací a na napojení obchvatu na okružní křižovatku,“ píše ŘSD. Úplné zprovoznění okružní křižovatky předpokládá ŘSD ve druhé polovině listopadu.

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD

Stavba 9,4 kilometru dlouhé silnice začala loni v březnu, zakázku získalo sdružení firem Eurovia CS a M-Silnice. ŘSD stavbu vysoutěžilo skoro o půl miliardy levněji oproti původním předpokladům. Odhadovaná cena v soutěži byla 1,2 miliardy korun, v soutěži nakonec spadla na 786 milionů korun, což je 63 % původního odhadu.

Silnice I/43, na které obchvat vznikne, je hlavní spojnicí východních Čech s Jihomoravským krajem. Podle posledních dat ze sčítání dopravy projede městem kolem 14 tisíc aut denně.

Předčasné užívání hlavní trasy obchvatu I/43 a souvisejících objektů se předpokládá v polovině prosince,“ uvedlo ŘSD. Stavba je detailně popsána v informačním letáku ŘSD.

Stav stavby silnice I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov (obchvat Svitav) v říjnu 2023. Foto: ŘSDStav stavby silnice I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov (obchvat Svitav) v říjnu 2023. Foto: ŘSDStav stavby silnice I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov (obchvat Svitav) v říjnu 2023. Foto: ŘSDStav stavby silnice I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov (obchvat Svitav) v říjnu 2023. Foto: ŘSDStav stavby silnice I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov (obchvat Svitav) v říjnu 2023. Foto: ŘSDStav stavby silnice I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov (obchvat Svitav) v říjnu 2023. Foto: ŘSD

Tagy Eurovia CS I/43 I/43 Hradec nad Svitavou - Lačnov M-Silnice obchvat Svitav Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Svitavy obchvat
10 komentářů