DB Regio obhájila provoz elektrických vlaků v Sasku kolem Drážďan až do roku 2040

Jednotka Talent 2 v barvách DB Regio. Foto: VVOJednotka Talent 2 v barvách DB Regio. Foto: VVO

Nová smlouva přinese nasazení modernějších souprav než dosud.

Dceřiná společnost Deutsche Bahn DB Regio má jistotu provozu elektrických vlaků v okolí Drážďan až do konce roku 2040. Dopravní svaz Verkehrsverbund Oberelbe (VVO) rozhodl o zadání zakázky od prosince 2026 do prosince 2040. Jde o kontrakt na až 3,9 milion vlakokilometrů ročně.

O prodloužení kontraktu informoval svaz v tiskové zprávě. Jde o provozní soubor E-Netz Oberelbe, který kromě páteřní trati podél Labe zahrnuje trať z Lipska do Drážďan, kde má dojít k nasazení dvoupodlažních souprav Twindex Vario. Součástí budou i linky do Chotěbuzi (Cottbus) a Hoyerswerdy a také S-Bahn do Elsterwerdy, který v současnosti stále jezdí jako kategorie S-Bahn.

VVO hledal dopravce už loni, v dubnu ale nakonec tendr zrušil, protože byly nabídky příliš drahé. Nová smlouva s DB Regio přinese podle dopravního svazu i nasazení modernějších souprav. Kromě výše zmíněných Twindex Vario půjde také o jednotky Talent 2 na spojích z Drážďan do Hoyerswerdy a Cottbusu častěji ve zdvojené trakci. Od roku 2035 zde pak budou nasazeny jednotky Siemens Mireo.

Tagy DB Regio Sasko VVO
59 komentářů