Regionální doprava na 190 km/h. DB představila nové jednotky Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express

Nová jednotka Siemens Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express. Foto: Hans-Martin Issler / Deutsche BahnNová jednotka Siemens Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express. Foto: Hans-Martin Issler / Deutsche Bahn

Nové jednotky budou jezdit i po vysokorychlostní trati jako regionální expres.

Společnost DB Regio Bayern vyjede od prosince s celkem 18 novými dvoupodlažními jednotkami Siemens Desiro HC pro provozní soubor Franken-Thüringen-Express. Ten spojuje region Franky na severu Bavorska s jižním Durynskem. Nasazení nových vlaků přinese výrazné rozšíření kapacity v celém provozním souboru.

Nové jednotky jsou ve dvou verzích: čtyřvozové a šestivozové. Od prosince začnou jezdit čtyřvozové pro 380 sedících cestujících, šestivozové s kapacitou 634 míst k sezení budou zařazeny do provozu příští rok v červnu. Kratší jednotky budou mít maximální rychlost 160 km/h, delší 190 km/h. Rychlejší jednotky budou nasazovány i na část vysokorychlostní trati mezi Mnichovem a Berlínem pro spojení Norimberk – Erfurt. Půjde tak o nejrychlejší spojení v rámci regionální dopravy v Německu v objednávce spolkových zemí.

Nasazení nových vlaků umožní i rozšíření přepravy kol: u delší verze pojme jednotka 60 kol, kratší pak 36. Bavorský objednatel Bayerische Eisenbahngesselschaft (BEG) s novými jednotkami výrazně rozšíří kapacitu spojení. Například mezi Norimberkem a Bamberkem bude jezdi od 5 do 22 hodin každých třicet minut, denně vlaky nabídnout o deset tisíc míst více než v současnosti. Celkově jde o navýšení kapacity zhruba o pětinu.

Nasazení nových jednotek

Od prosince 2023
RE Norimberk-Bamberk-Würzburg/Saalfeld (v úseku Norimberk – Bamberk spražené dvě jednotky)
RE Norimberk – Bamberk – Coburg/Saalfeld (dvě spřažené jednotky v úseku Norimberk – Lichtenfels)
RB Bamberk – Kronach (až do června budou jezdit i současná vozidla)

Od června 2024
RE Norimberk – Bamberk – Coburg – Sonneberg/Erfurt (po vysokorychlostní trati)

Nová jednotka Siemens Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express. Foto: Hans-Martin Issler  / Deutsche BahnNová jednotka Siemens Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express. Foto: Hans-Martin Issler  / Deutsche BahnNová jednotka Siemens Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express. Foto: Hans-Martin Issler  / Deutsche BahnNová jednotka Siemens Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express. Foto: Hans-Martin Issler  / Deutsche BahnNová jednotka Siemens Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express. Foto: Hans-Martin Issler  / Deutsche BahnNová jednotka Siemens Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express. Foto: Hans-Martin Issler  / Deutsche Bahn

 

Tagy DB DB Regio Deutsche Bahn Franken-Thüringen-Express siemens Siemens Desiro HC Siemens Mobility
38 komentářů