Další trable parkovacího domu v Liberci. Automat na jízdenky byl mimo provoz, systém ukazuje špatná data

Kraj po 15 dnech provozu zprovoznil možnost platby kartou. Možnost jízdy MHD využili v průměru tři lidé denně.

Liberecký kraj musí řešit další problémy s novým parkovacím domem, který postavil v centru města s evropskou dotací.

V parkovacím domě nebyl několik dní funkční automat na jízdenky MHD. Ten není v domě náhodou. Kraj parkoviště s pomocí expertů ze společnosti Projekce dopravní Filip vydává za takzvané P+R, tedy místo, kde lidé odstaví auto a dál pokračují MHD. I přes to, že je umístěno ve středu města a obvykle se staví na okrajích sídel.

Kolísání napětí

K opravě automatu došlo včera po „několika dnech“, jak vyplývá z vyjádření kraje. „Důvodem bylo kolísání napětí v přívodním kabelu, kde místo 230 V dosahuje až 400 V. Příčina kolísání není známa. Technici to intenzivně řeší se zástupci zhotovitele. Bude potřeba na místo natáhnout samostatný přívodní kabel s garantovaným napětím 230 V. Po zprovoznění automatu bude na automat přidán text s číslem na servis pro případ poruchy,“ uvedl mluvčí Libereckého kraje Martin Trdla.

Automat na jízdenky v parkovacím domě v Liberci. Ano, toto foto je z roku 2024. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Kraj po dvou týdnech provozu poskytl i data o tom, kolik parkujících využilo možnost koupit si jízdenku na MHD. Šlo celkem o 36 jízdenek. V průměru tak vychází zájem o cestování MHD po odstavení auta v centru na 2,5 jízdenky denně, pokud započítáme i výpadek automatu, tak tři denně. Evropská dotace ve výši 85 milionů korun byla podmíněna právě tím, že parkoviště bude sloužit jako P+R.

Nejde o jedinou závadu v parkovacím domě, kde jsou stále kaluže. Ty jsou podle kraje ale v pořádku. Nesmyslná data ukazují i zobrazovací displeje o počtu volných míst. Ty už kraj reklamoval. Od dnešního dne jde také již platit kartou.

Kaluže vody, karty zatím nebereme. Kraj zadotovaný parkovací dům reklamovat nehodlá

Označení P+R je možné jen díky analýze od společnosti Projekce dopravní Filip. Její majitel Josef Filip se k dotazům zaslaným deníkem Zdopravy.cz dosud nevyjádřil. „Předmětná studie byla z naší strany vypracována s využitím veškeré naší expertní erudice, s maximální pečlivostí, v souladu s aktuálními trendy v oblasti dopravy a dle zadání objednatele. Za našimi závěry si jednoznačně stojíme a s vaší interpretací, kterou jste uvedl v již publikovaném článku tak nesouhlasíme. Vzhledem k tomu, že jste uveřejnil článek, aniž byste počkal na naše stanovisko, považujeme jakékoli vysvětlování detailů za zbytečné,“ odpověděl Filip. Způsob, jakým vydává kraj parkoviště za P+R, podle informací deníku Zdopravy.cz již zaujal příslušné auditní orgány.

Třicet stran za 280 tisíc Kč a dotace 84 milionů. Jak v Liberci proměnili parkoviště v centru na P+R

Tagy Liberecký kraj P+R
41 komentářů