Místo lanovky zatím autobus. Nová linka pod Ještěd má vyjet v červnu

Lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhyLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhy

Kvůli zavedení linky probíhají milionové úpravy na parkovišti u Ještědky.

Liberecký kraj chce letos dotáhnou do konce své plány zavést náhradní autobusovou dopravu za lanovku na Ještěd. O její zavedení mluví současná krajská vláda dva roky.

Autobusy mají jezdit od končené tramvaje v Horním Hanychově na parkoviště u chaty Ještědka. Podle náměstka hejtmana pro dopravu Jana Svitáka by měly autobusy jezdit od června. Do té doby ještě proběhnou stavební úpravy na konečných zastávkách a osazení značek.

Na lince má jezdit ČSAD Liberec, půjde o nasazení kratších autobusů. Kraj zatím řeší jízdní řády i jízdné.

Kvůli pádu lanovky výrazně stoupla individuální automobilová doprava na Ještěd. Veřejnou dopravou je alternativou cesta autobusem na Výpřež a zhruba tři kilometry pěšky, v létě pak sedačkovou lanovkou na Skalku. Řada lidí parkuje na zákazech stání cestou, dochází současně k nebezpečným interakcím s chodci, kteří zejména v zimě často využívají jako přístupovou cestu silnici. „Asi to nebude úplně jednoduché, ale zkusíme to rozjet,“ dodal Sviták. Stavební úpravy na parkovišti na Ještědce vyjdou na 2,8 milionu korun. Podle hejtmana Martina Půty jde o cestu, jak snížit počet aut, které na Ještěd jezdí.

Součástí úprav provozu na Ještědu je i žádost kraje o převod pozemku, na kterém je na Výpřeži parkoviště. To patří státu, pronajata ho má soukromá osoba.

Liberec počítá s obnovením lanovky, aktuálně řeší převod pozemků lanovky od Českých drah a budoucí podobu.

Liberec koupí lanovku na Ještěd od Českých drah, město se s dopravcem dohodlo na ceně

Tagy ČSAD Liberec lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd Liberecký kraj
34 komentářů