Dvě velká omezení na silnicích podél Jizery. Startuje další etapa u Poniklé, začne oprava krajské silnice

Oprava silnice I/14 u Poniklé. Foto: ŘSDOprava silnice I/14 u Poniklé. Foto: ŘSD

Cena v soutěži na opravu krajské silnice klesla o více než třetinu.

Jen několik kilometrů od sebe budou letos probíhat dvě velká omezení na silnicích podél horního toku Jizery. V úterý začne další etapa opravy silnice I/14, v polovině dubna pak kousek od tohoto omezení velká modernizace části krajské silnice z Benešova u Semil do Rybnice.

Investorem opravy silnice I/14 je Ředitelství silnic a dálnic. Jde konkrétně o úsek Vojtěšice – Mladkov. Řidiči na této silnici čelí omezení už zhruba deset let, ŘSD postupně kompletně modernizuje silnici od křižovatky se silnicí I/10 u Harrachova až do Horní Sytové.

Trasa silnice vede náročným terénem, proto opravy trvají dlouho. Dochází k sanaci svahů a především budování nových betonových říms nad Jizerou. „Provoz na stavbě bude kyvadlový a řízen semafory. Řidiče prosíme o trpělivost. Stavbu plánujeme uvést do provozu ke konci roku 2024,“ uvedlo ŘSD na sociální síti X. Aktuální zakázku provádí za 192 milionů korun sdružení M-Silnice a Brex. Jde o celkem 7,3 kilometru dlouhý úsek.

Ještě v dubnu začne jedna z největších stavebních akcí na silnicích v majetku Libereckého kraje. Zakázku na modernizaci silnice II/292 z Benešova u Semily do části Hájů nad Jizerou Rybnice získalo sdružení MI Road a Doprastav. Cena v soutěži výrazně klesla: z 246 na 156 milionů korun, tedy 63 % odhadované hodnoty. Kontrakt je již v registru smluv. Práce potrvají do listopadu 2025. Kraj zatím nezveřejnil plánované objízdné trasy, úsek bude kompletně uzavřen.

První etapa celé stavby byla hotova již loni, vyšla na více než 244 milionů korun. Nyní přijde na řadu zhruba 2 kilometry dlouhý úsek. Dojde k výstavbě nových opěrných zdí a svodidel. Silnice postavená v 80. letech minulého století se propadá směrem do Jizery, špatné je i odvodnění.

Tagy Doprastav I/14 I/14 Vojtěšice - Mladkov II/292 Liberecký kraj MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
5 komentářů