Další investice kvůli automobilce. V Solnici začala stavba okružní křižovatky

Vizualizace napojení průmyslové zóny Solnice - Kvasiny (prostřednictvím nově budované okružní křižovatky u Litohrad). Zelené pole uprostřed nad komunikacemi je vyčleněno pro výstavbu dalších výrobních hal. Vpravo železniční seřadiště a příjezd po plánované komunikaci od Rychnova nad Kněžnou od okružní křižovatky pod hasičskou zbrojnicí. Foto: FB Lipovka žijeVizualizace napojení průmyslové zóny Solnice - Kvasiny (prostřednictvím nově budované okružní křižovatky u Litohrad). Zelené pole uprostřed nad komunikacemi je vyčleněno pro výstavbu dalších výrobních hal. Vpravo železniční seřadiště a příjezd po plánované komunikaci od Rychnova nad Kněžnou od okružní křižovatky pod hasičskou zbrojnicí. Foto: FB Lipovka žije

Kvůli výstavbě vznikl nejprve nový bypass.

Vznik nové průmyslové zóny v Solnici u závodu Škoda Auto v Kvasinách vede k další velké dopravní investici. Královéhradecký kraj zahájil na silnici I/14 mezi Rychnovem nad Kněžnou a Solnicí stavbu nové okružní křižovatky, která umožní napojení budoucích výrobních hal. Stavba se díky náhradnímu silničnímu bypassu uskuteční za plného provozu.

Pro rozvoj průmyslové zóny Solnice – Jih je už nyní nutné připravit její napojení na silnici I/14. K tomu bude sloužit okružní křižovatka s vnějším průměrem 48 metrů. Ta bude stát v místě dnešní odbočky na Litohrady. Abychom zajistili maximální plynulost provozu i bezpečnost na této frekventované komunikaci, rozhodli jsme se zde vybudovat silniční bypass, který odvede dopravu ze stavby a neomezí řidiče během stavebních prací,“ uvedl první náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček.

Nový bypass stavby začal sloužit dopravě v pátek 15. 7. Tentýž den odstartovaly i stavební práce na okružní křižovatce. Už od květnu zde kraj uskutečnil přípravné stavební práce staveniště včetně přeložky vodovodu. Nová křižovatka by měla být dokončena nejpozději v říjnu tohoto roku. Předpokládaná cena stavby je 31 milionů korun včetně DPH.

Chystaná průmyslová zóna Solnice – Jih má asi 30 hektarů. V zóně by měly v budoucnu vyrůst například skladovací haly externích dodavatelů Škody Auto. Na vybudování zóny a její infrastruktury získal kraj od státu dotaci ve výši 650 milionů korun.

Podporu budování veřejné infrastruktury v zóně Kvasiny – Solnice, kde pracuje asi 12 500 lidí, vláda schválila v roce 2015 a v roce 2017 ji zdvojnásobila. Celková státní podpora by měla přesáhnout šest miliard korun. Největší část dotace za asi 3,5 miliardy korun půjde do dopravních staveb, především obchvatů. Další peníze mají posloužit na stavbu zóny, stavbu nájemních bytů, posílení kapacit policie, na školství či na projekty obcí Kvasiny a Solnice.

Tagy I/14 Královéhradecký kraj Solnice
28 komentářů