Dokumentace pro stavbu D35 bude poprvé v BIM, projekční zakázku na úsek u Litomyšle vyhrál Valbek

Vizualizace D35 u LitomyšleVizualizace D35 u Litomyšle

Odhadované náklady na dálniční obchvat Litomyšle přesahují 4 miliardy korun.

Ředitelství silnic a dálnic udělalo další krok k tomu, aby příští rok začalo stavět úsek dálnice D35 kolem Litomyšle. Pro stavbu dlouho odkládanou kvůli sporům o vedení trasy vybralo čerstvě firmu na zpracování zadávací dokumentace stavby. Ta je nutnou podmínkou pro vypsání soutěže na zhotovitele.

Vyplývá to z registru smluv. Zakázku za 51,8 milionu korun získala společnost Valbek. ŘSD počítá s tím, že soutěž na zhotovitele vypíše letos, aby příští rok mohla začít samotná stavba. O stavební povolení na 10,4 kilometru dlouhý úsek zažádalo ŘSD loni v závěru roku.

Úsek kolem Litomyšle byl dlouho zablokován spory o trasu, v roce 2021 došlo ale k průlomové dohodě mezi všemi stranami sporu a příprava od té doby běží naplno.

Pro Valbek je příprava tohoto úseku dobře známa, zpracovával už dokumentaci pro stavební povolení. Zadávací dokumentace bude kompletně zpracována v digitálním modelu BIM. V případě dálnice D35 jde o první úsek zpracovaný touto metodou a o druhý na české dálniční síti. Poprvé se použil na úsek D7 MÚK Knovíz – MÚK Slaný-západ.

Stavba má začít v roce 2024, odhadovaná cena je 4,2 miliardy korun. Hotovo by mělo být v roce 2027. Úsek je detailně popsán v informačním letáku. ŘSD v něm sice uvádí očekávaný termín vypsání soutěže ještě letos, podle generálního ředitele Radka Mátla je ale možné, že to bude na počátku příštího roku. „Teď je důležité zejména získat stavební povolení pro urychlení majetkoprávní přípravy,“ dodal.

D35 Litomyšl - Janov

D35 Litomyšl – Janov

U D35 běží příprava i samotná stavba nejrychleji ze všech dálnic. Jen letos by se měly začít stavět celkem čtyři úseky. Posun v přípravě jednotlivých úseků můžete najít zde.

Mapa přípravy D35. Foto: ŘSD

Mapa přípravy D35. Foto: ŘSD

Tagy D35 D35 Litomyšl - Janov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD valbek
22 komentářů