Čtvrtmiliardová oprava silnice podél Jizery na Semilsku skončila, druhá etapa začne příští rok

Opravená silnice II/292 podél Jizery. Foto: Liberecký krajOpravená silnice II/292 podél Jizery. Foto: Liberecký kraj

Za vysokými náklady je budování opěrných zdí.

Liberecký kraj dokončil část velké rekonstrukce silnice II. třídy. Jde o úsek silnice II/292 z Benešova u Semil ke křižovatce se silnicí I/14. Vysoké náklady ve výši 243 milionů korun způsobilo především vedení silnice náročným terénem nad řekou Jizerou.

Kraj dnes slavnostně otevřel první etapu: 2,32 kilometru dlouhý úsek z Rybnice do Hájí nad Jizerou (konkrétně v místní části Dolní Sytová). Rekonstrukci provedlo sdružení firem M-Silnice a Integra stavby

„Úsek je sice dlouhý jen 2,3 kilometru, ale jednalo se o kompletní rekonstrukci silnice. Sjednotila se šíře komunikace v celém úseku a opravy se dočkaly i krajnice. Součástí projektu je i výstavba 17 opěrných zdí, rekonstrukce 24 propustků a také 7 vyztužených svahů v celkové délce 559 metrů. Podstatnou část rozpočtu tvořily také náklady na následnou opravu objízdných tras,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Projekt přinesl také zbudování odvodnění a dešťové kanalizace v délce zhruba 450 metrů. Došlo k očištění a stabilizaci skalního masivu v Loukově, na který použili vysokopevnostní sítě kotvené do skály, které zabrání samovolnému pádu zvětralé horniny na vozovku. Stavební práce na první etapě začaly 21. března loňského roku. Většinu nákladů zaplatí evropská dotace.

Druhá etapa rekonstrukce silnice II/292 Benešov u Semil – křižovatka s I/14 v rozsahu dalších 1,7 kilometru, a to v úseku Benešov u Semil – Rybnice, začne s nejvyšší pravděpodobností v dubnu příštího roku. Předpokládané náklady na tuto etapu jsou 245 milionů včetně DPH.

Opravená silnice II/292 podél Jizery. Foto: Liberecký krajOpravená silnice II/292 podél Jizery. Foto: Liberecký krajOpravená silnice II/292 podél Jizery. Foto: Liberecký krajOpravená silnice II/292 podél Jizery. Foto: Liberecký krajOpravená silnice II/292 podél Jizery. Foto: Liberecký krajOpravená silnice II/292 podél Jizery. Foto: Liberecký krajOpravená silnice II/292 podél Jizery. Foto: Liberecký krajOpravená silnice II/292 podél Jizery. Foto: Liberecký kraj
Tagy II/292 Integra stavby Liberecký kraj M-Silnice
4 komentáře