Eurovii v Semilech zastavila vranka, most přes Jizeru vznikne později. Obtížně srozumitelné, říká hejtman

Most přes Jizeru v Semilech. Foto: Facebook.com / Lena MlejnkováMost přes Jizeru v Semilech. Foto: Facebook.com / Lena Mlejnková

Eurovia si rozhodnutí úředníků nepřevzala včas.

O více než dva měsíce později začne stavba nového mostu v Semilech přes Jizeru. Ještě na počátku týdne Liberecký kraj plánoval začít s demolicí stávajícího mostu příští týden, nakonec ale musí začátek posunout až na 1. června.

Důvodem je rozhodnutí odboru životního prostředí Krajského úřadu Libereckého kraje, který zakázal vstup do koryta Jizery v době od 1. března do 30. června. Důvodem je ochrana vranky obecné, malé rybky pstruhového pásma evropských vod, která většinu života tráví pod kameny.

Úřad rozhodnutí vydal už dříve, ale zhotovitel stavby, společnost Eurovia CS, podle kraje včas nereagoval a nevzal ho na vědomí. Kraji se podařilo ještě dojednat s úředníky dosáhnout zkrácení termínu zákazu vstupu do Jizery o měsíc. Vranka je chráněná, Jizera je v tomto ohledu v Semilech evropsky významnou lokalitou.

„Situace nás velmi mrzí. Máme připravené veškeré kapacity, ale bez oficiálního předání staveniště a pokynu investora nemůžeme práce zahájit,“ řekla mluvčí Eurovie Iveta Štočková. Podle ní současně nebyly vypořádány přeložky inženýrských sítí. Požadavky životního prostředí má podle Eurovie plně v kompetenci investor, tedy Krajská správa silnic Libereckého kraje.

Letos hotovo

„Situace mě velice mrzí, ovšem jedná se o rozhodnutí krajských úředníků, které musíme respektovat,“ řekl statutární náměstek pro resort dopravy Jan Sviták. „Celé je to pro mě jen obtížně srozumitelné. Nejen to, že firma zcela opomněla rozhodnutí vydané úřadem, ale i to časové omezení z něj vyplývající, které je pro stavební práce limitující. Všechny nutné práce na mostě v zimě prostě neprovedete a větší část vhodného času zase omezuje krajské rozhodnutí. Respektuji stanovisko o ochraně, ovšem myslím si, že se dotčené orgány státní správy ani nezabývaly zohledněním a posouzením veřejného zájmu dané stavby,“ dodal hejtman Martin Půta.

Eurovia CS získala zakázku na nový most za 61,4 milionu korun bez DPH, vybrat dodavatele se podařilo na druhý pokus. Důvodem výměny mostu na silnici II/289 je jeho špatný stav. Nový most bude i širší pro chodce. Mezi chodníkem a silnicí bude nově zábradlí. Investorem demolice a výstavby nového mostu je Liberecký kraj. Semily investují do výstavby chodníků, osvětlení a schodišť tak, aby mohli chodci po mostě přecházet co nejbezpečněji. Kraj slibuje, že i přes zpoždění bude stavba letos hotová. Během opravy povede objízdná trasa přes most v Jatecké ulici.

V Semilech začne odkládaná výměna mostu přes Jizeru, zakázku získala Eurovia

Tagy Eurovia CS II/289 II/292 Liberecký kraj Semily
39 komentářů