Českobudějovičtí zastupitelé schválili parkovací dům s trolejbusovou točnou v přízemí

Parkovací dům na sídlišti Máj, vizualizace. Pramen: Město České BudějoviceParkovací dům na sídlišti Máj, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice

K dalším schváleným projektům patří vytvoření pěšího korza s náplavkou u řeky Malše v úseku mezi Železným a Krumlovským mostem.

Českobudějovičtí zastupitelé schválili tento týden balík stavebních projektů, kde se rovněž nachází nový parkovací dům na sídlišti Máj. Hrubý odhad nákladů činí 280 milionů korun s DPH. Dům má zlepšit neutěšenou situaci s parkováním na největším budějovickém sídlišti.

Parkovací dům vznikne v místě současné konečné stanice a točny autobusů a trolejbusů v ulici Antonína Barcala. Točna MHD zůstane v přízemí domu, tři další podlaží pojmou téměř 500 automobilů. Definitivní podoba domu má vzejít ze soutěže, s výstavbou se počítá v roce 2025.

Sídliště Máj se potýká s nedostatkem parkovacích míst dlouhodobě, což motoristé běžně řeší odstavením aut mimo povolená místa. Nedávno bylo v ulicích napočítáno přes 4700 aut, z toho tisícovka na místech, kde se parkovat nesmí. Situace komplikuje i zásahy záchranných složek.

Nejhorší situace je podle zástupců města v ulicích V. Volfa, N. Frýda a M. Chlajna.

Trolejbusová točna na sídlišti Máj, kde vznikne parkovací dům. Pramen: Město České BudějoviceParkování na sídlišti Máj. Pramen: Město České BudějoviceParkovací dům na sídlišti Máj, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice

K dalším schváleným projektům patří vytvoření pěšího korza s náplavkou u řeky Malše v úseku od Železného mostu v ulici Biskupská po most Krumlovský v ulici Lidická. Posunem nábřežní zdi k severovýchodu vznikne prostor pro pěší přímo u řeky. Bezbariérová náplavka bude podle radních sloužit jako pěší korzo s prostorem pro posezení u vody, setkávání s přáteli a „zážitkový street food“. Schválena byla rovněž cyklostezka, která propojí ulice Plynárenská a Elišky Krásnohorské.

Všechny tento týden schválené stavby se mají uskutečnit v letech 2024 až 2026.

Tagy České Budějovice parkovací dům Máj
12 komentářů