České dráhy zrušily nákup ojetých vozů z Německa. Příliš rizikové, usoudily

Vůz řady Bpmz Deutsche Bahn. Foto: ArtVandelay13, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia CommonsVůz řady Bpmz Deutsche Bahn. Foto: ArtVandelay13, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Dopravce chtěl koupit dvacet vozů.

České dráhy zrušily soutěž na nákup celkem dvaceti použitých vozů pro dálkovou dopravu. Vítězem se stala jediná nabídka od Deutsche Bahn, ČD se ale rozhodly nakonec vozy pro posílení dálkové dopravy nekoupit a soutěž zrušit.

Zrušení soutěže vyplývá z informací na profilu zadavatele. „Po vyhodnocení všech přínosů a rizik spojených s pořízením cca 20 starších vozů ze zahraničí pro dálkovou dopravu a po vyhodnocení stavu nabízených vozů jsme se rozhodli poptávkové řízení na tento typ vozů zrušit,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Podle něj nabízené vozy byly již delší dobu mimo provoz. „Měly starší výzbroj, různé technické závady a do našeho parku by přinesly i některé atypické prvky. Neměli jsme možnost plně ověřit jejich funkčnost a s ohledem k jejich zastaralosti bylo i po zprovoznění vysoké riziko jejich nízké míry spolehlivosti a vyššího správkového stavu. Jejich zprovoznění na požadované úrovni by si vyžádala další náklady,“ dodal Šťáhlavský.

Nedostatek vozů pro dálkovou dopravu částečně zmizí příští rok přebíráním souprav ComfortJet.

České dráhy vypsaly soutěž letos na počátku roku. Odhadovaná cena byla 200 milionů korun. Podmínkou soutěže byly vozy, které nebyly vyrobeny dříve než v roce 1980 a prošly modernizací po roce 1995 a později.

Tagy České dráhy Deutsche Bahn
108 komentářů