České dráhy začaly posílat Vectron do Polska, převzaly vlak Báthory do Varšavy a Terespolu

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách ČD. Pramen: České dráhyLokomotiva Siemens Vectron v barvách ČD. Pramen: České dráhy

Postupně se počet lokomotiv Vectron u ČD zvýší na 60.

České dráhy rozšiřují provoz svých hnacích vozidel v zahraničí, když aktuálně převzaly do své režie pár vlaků Báthory (EC 130/131) na trase Budapešť – Terespol. Lokomotiva Českých drah Siemens Vectron jezdí v čele vlaků Báthory od neděle, a to v úseku Bohumín – Varšava – Terespol.

„Nasazení lokomotiv Siemens Vectron na další mezinárodní výkon potvrzuje naši správnou volbu obnovit vozidlový park tímto interoperabilním typem schváleným ve většině zemí Evropy,“ uvedl šéf Českých drah Michal Krapinec.

České dráhy aktuálně provozují 28 lokomotiv Vectron. Od leasingových společností mají pronajato 27 strojů (ELL 10, RSL 17), v majetku ČD je jediný Vectron: čtyřsystémový stroj, který jezdí v barvách Výzkumného Ústavu Železničního.

Se společností RSL mají přitom ČD rámcovou smlouvu na pronájem celkem 50 lokomotiv, které postupně přebírají. Smlouva se završí příští rok dodáním 22 strojů, čímž se počet Vectronů ve flotile ČD zvýší na 60.

České dráhy také budou prvním zákazníkem Siemensu, který koupí Vectrony pro rychlost 230 km/h. Dráhy objednaly 50 těchto lokomotiv, s nasazením do provozu s cestujícími se počítá v roce 2025. Jezdit by měly mimo jiné s netrakčními jednotkami ComfortJet na spojích do Hamburku, Štýrského Hradce a Budapešti.

Varšava a Terespol se zařadily ke středoevropským destinacím, kde jsou lokomotivy Českých drah k vidění. Patří k nim Kiel, Hamburk, Lipsko, Linec, Vídeň, Žilina nebo Budapešť. Hnací vozidla Českých drah ujedou v čele mezinárodních vlaků na zahraničních tratích skoro 11 000 kilometrů denně.

Současné nasazení hnacích vozidel ČD na mezistátních linkách

Siemens Vectron
Praha – Drážďany – Lipsko / Berlín – Hamburk – Kiel / Flensburg
Bohumín – Varšava – Terespol
Praha – Olomouc – Vsetín – Púchov
Praha – Brno – Bratislava – Budapešť

380
Praha – České Budějovice – Linec
Praha – Brno – Bratislava – Budapešť
Praha – Olomouc – Vsetín – Púchov

151
Praha – Olomouc – Bohumín – Žilina

680 Pendolino
Praha – Olomouc – Bohumín – Žilina – Košice

1216 Taurus
Bohumín – Břeclav – Vídeň

Tagy České dráhy EC Báthory Polsko Siemens Vectron
45 komentářů