dkv-spojujeme

Siemens ukázal v Berlíně Vectron na 230 km/h, první vyjede u Českých drah

Siemens Vectron na 230 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSiemens Vectron na 230 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

V provozu se lokomotivy objeví v roce 2025.

Společnost Siemens Mobility představuje v Berlíně na veletrhu InnoTrans první lokomotivu Vectron MS v provedení na 230 km/h. Prvním zákazníkem hnacího vozidla na tuto rychlost budou České dráhy, vlaky s cestujícími potáhne poprvé v roce 2025.

Lokomotiva se na první pohled nijak neliší od ostatních modelů Vectronu. Jedinou miniaturní změnou v designu je kus plechu na boku lokomotivy v přední části u dveří, který má zlepšit aerodynamiku (viz foto).

Stávající podoba přední části lokomotivy Siemens Vectron. Foto: Jan Sůra  / Zdopravy.czNová podoba přední části lokomotiv Siemens Vectron pro rychlost 230 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Siemens se stal vítězem výběrového řízení na dodávku padesáti lokomotiv na rychlost 230 km/h, které vypsaly České dráhy. Výroba lokomotiv pro ČD začne v roce 2024, dopravce počítá s jejich nasazením od prosince 2025. Smlouva byla podepsána letos v březnu.

Součástí smlouvy je servis na 15 let. Lokomotivy jsou připraveny pro provoz na konvenčních i vysokorychlostních tratích. České dráhy je nasadí na mezistátní spoje do Německa, Rakouska, na Slovensko a do Maďarska.

Lokomotivy budou určeny pro vedení expresních spojů ve vnitrostátní a mezistátní dopravě na tratích s vysokou rychlostí, např. Praha – Berlín – Hamburk, Praha – Vídeň – Štýrský Hradec nebo Praha – Budapešť, kde jsou v provozu nebo se připravují traťové úseky s rychlostí 200 km/h a více. Bude je možné používat k tažení i sunutí netrakčních jednotek.

České dráhy aktuálně jezdí s osmnácti lokomotivami Vectron, další jezdí pro ČD Cargo.

Lokomotivy pro České dráhy budou vyrobeny v závodě Siemens Mobility v Mnichově-Allachu. Kromě jednotného evropského vlakového zabezpečovače ETCS budou vybaveny digitální radiostanicí GSM-R a dálkovou diagnostikou. Lokomotivy disponují jmenovitým trakčním výkonem 6 400 kW a nejvyšší provozní rychlostí 230 km/h. Lokomotivy budou vybaveny pro provoz v České republice, Německu, Rakousku, Polsku, na Slovensku a v Maďarsku, v případě potřeby bude možné kdykoliv doplnit pakety pro provoz v dalších evropských státech.

Siemens Vectron na 230 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSiemens Vectron na 230 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSiemens Vectron na 230 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSiemens Vectron na 230 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSiemens Vectron na 230 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiv Siemens Vectron pro České dráhy. Vizualizace: Siemens
Tagy 230 km/h České dráhy Siemens Mobility Siemens Vectron
137 komentářů