České dráhy odsoudily namazání kolejí svým strojvedoucím, vyhodit ho ale nemohou

Trať Most - Moldava u Hrobu se zbytky namazání olejem. Foto: Jan ŠatavaTrať Most - Moldava u Hrobu se zbytky namazání olejem. Foto: Jan Šatava

Strojvedoucí jezdí aktuálně pouze v depu.

Strojvedoucí Martin Schütz, který loni v prosinci namazal koleje na trati z Mostu na Moldavu olejem a ohrozil tak bezpečnost na železnici, zůstane i nadále zaměstnancem Českých drah. Dopravce nemá žádné nástroje, jak s tento týden odsouzeným zaměstnancem rozvázat pracovní poměr.

„Takové chování naprosto odsuzujeme a jako firma s ním nemáme absolutně nic společného. Nicméně musíme postupovat v souladu se Zákoníkem práce, a to i v případě tohoto zaměstnance,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová na dotaz, proč zůstává stále zaměstnancem. Potvrdila, že od února vykonává pomocné posunové práce v areálu depa a nejezdí tak v běžném provozu.

Trestný čin strojvedoucí nespáchal v pracovní době, ale ve svém volnu. Nedošlo k němu ani při výkonu profese, proto mu soud nemohl zakázat činnost. Podmíněný trest a možnost dál působit jako strojvedoucí jsou v diskuzích na sociálních sítích tématem často velmi ostrých debat.

Postup strojvedoucího odsoudila i Federace strojvůdců. „Zásadně s takovým postupem nesouhlasíme a odsuzujeme ho. Není to omluvitelné chování, byla ohrožena bezpečnost. Pro strojvedoucí je takové chování nepochopitelné, zvláště když věděl, co může způsobit,“ uvedl prezident Federace strojvůdců Jaroslav Vondrovic.

Strojvedoucí se k činu přiznal. Jako důvod svého konání uvedl nesouhlas se změnou dopravce. „Je mi velice líto mého neuváženého jednání. Takto se věci neřeší. Lituji toho,“ prohlásil jednapadesátiletý Schütz.

Tagy České dráhy Trať 135 Most - Moldava v Krušných horách
166 komentářů