České dráhy kupují další motorové vozy Stadler RS1, budou jich mít přes 100

Stadler RegioShuttle RS1 české řady 841.2 po modernizaci v barvách Ústeckého kraje. Pramen: ČDStadler RegioShuttle RS1 české řady 841.2 po modernizaci v barvách Ústeckého kraje. Pramen: ČD

Použitá vozidla čeká modernizace, nasazena budou od roku 2025.

Proměna vozidel na českých regionálních tratích pokračuje. České dráhy odkoupily od společnosti Heros Helvetic Rolling Stock GmbH dalších 16 motorových vozů Stadler RegioShuttle RS1. Objeví se od roku 2025 ve Středočeském kraji v provozním souboru Nymbursko.

Kontrakt dopravce zveřejnil ve věstníku veřejných zakázek. Cena za 16 vozů je 13,81 milionu eur (zhruba 324 milionů korun).

„Vozidla jsou do konce roku 2024 v provozu v Sasku a Bavorsku u společností OSB, BSB a SWEG. Všechny tyto vozy jsou od roku 2025 určeny pro Středočeský kraj do provozního souboru Nymbursko, tedy například na tratě vedoucí z Nymburka do Mladé Boleslavi a Turnova nebo do Jičína,“ potvrdil člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta.

Vozy projdou modernizací na řadu 841.2. České dráhy už podobně modernizovaly vozy pro linky v objednávce Ústeckého kraje na lince U11 Postoloprty – Louny – Česká Lípa, poslední nákup uskutečnily na konci roku 2022.

České dráhy koupily dalších jedenáct motorových vozů Stadler RS1

Celkový počet RS1 u ČD bude tedy již 82 kusů. Tyto motorové vozy postupně nahrazují kvalitativně slabší vozidla řad 810 a 814 a stávající se tak u ČD nosnou řadou ve vozbě regionálních vlaků zejména na neelektrizovaných tratích. Jejich výhodou je nejen nízkopodlažnost a vyšší rychlost, ale na rozdíl od vozidel řady 810 a 814 jsou i vhodná pro zástavbu evropského zabezpečovače ETCS,“ dodal Ješeta. Cílový stav je podle něj 110 vozidel, kupovat je chce například ještě pro Liberecký či Středočeský kraj.

Tagy České dráhy Heros Helvetic Rolling Stock RegioShuttle RS1 Stadler RS1
145 komentářů