České dráhy koupily dalších jedenáct motorových vozů Stadler RS1

Motorový vůz Stadler RS1 841.2 na trati Kralupy - Louny ve stanici Klobuky v Čechách. Foto: Michal ChrástMotorový vůz Stadler RS1 841.2 na trati Kralupy - Louny ve stanici Klobuky v Čechách. Foto: Michal Chrást

Flotila motorových vozů RegioSpider se nákupem rozroste již na 67.

Podobně jako před dvěma lety překvapily České dráhy těsně před Vánoci dalším nákupem motorových vozů Stadler RS1. Od švýcarské společnosti Heros Helvetic Rolling Stock GmbH kupují celkem jedenáct vozů první generace, vyráběných ještě společností Adtranz.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele a ve věstníku veřejných zakázek. Za jedenáct vozidel zaplatí České dráhy 12,995 milionu eur (315 milionů korun). Dopravce nezveřejnil, kde vozy dosud jezdily. Jednou z možností je opět německý dopravce SWEG, od kterého přes zprostředkovatele putovalo 22 vozů v roce 2020.

V případě neodkoupení nebude možné zajistit aktuální a budoucí smluvní požadavky objednatelů na dopravní obslužnost v závazku veřejné služby u kategorie vozidel DMU70, kde po roce 2025 vzniká potřeba vybavení zařízením ETCS. Záměr odkupu motorových jednotek pro regionální dopravu je součástí aktuálního investičního plánu,“ uvedly České dráhy na profilu zadavatele.

Dopravce nakoupil vozy bez soutěže v jednacím řízení bez uveřejnění. „Jednalo se o výhodnou koupi, kdy bylo při využití zvláště příznivé příležitosti dostupné po velmi krátkou dobu možné pořídit dodávky za cenu podstatně nižší než běžnou tržní cenu,“ vysvětlil dopravce.

Motorové vozy Stadler RS1 se pomalu stávají základem flotily Českých drah na regionálních tratích. S novým nákupem jich budou mít už 67. Pořídil si je i dopravce GW Train Regio pro provoz na pošumavských lokálkách.

Tagy České dráhy DMU 70 Heros Helvetic Rolling Stock Stadler RS1
245 komentářů