Česká železnice 21. století. Srážka vlaku s kozou zastavila provoz na tři hodiny

Koza domácí. Foto: Petr Hamerník / ZOO PrahaKoza domácí. Foto: Petr Hamerník / ZOO Praha

Správa železnic vysvětluje tříhodinovou stopku vyšetřováním.

Na více než tři hodiny musela Správa železnic minulý týden zastavit provoz na trati z Loun do Lovosic. Důvodem byla srážka osobního vlaku Českých drah s kozou. I když se nikomu nic nestalo a podle hlášení nebylo poškozeno ani vozidlo, provoz byl ráno na dlouhé hodiny zastaven.

Podle hlášení Správy železnic o mimořádnostech došlo k události ve 4:19, provoz byl obnoven v 7:25. K události došlo na přejezdu P2295 nedaleko železniční stanice Pátek.  Několik vlaků bylo kvůli tomuto zastavení provozu odřeknuto. U události zasahovali i hasiči Správy železnic.

Na událost upozornil deník Zdopravy.cz jeden z cestujících, který nepochopil, proč se kvůli srážce s kozou musela na tak dlouhou dobu zastavit doprava.

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy chtěl strojvedoucí sraženou kozu nejprve vyprostit sám. „Domníval se totiž, že byla při střetu usmrcena, hlavu měla zaklíněnou pod pískovačem. Teprve při pokusu o její uvolnění zjistil, že koza žije. Informoval tedy dispečery, že bude nakonec k vyproštění potřebovat pomoc hasičů,“ uvedl Gavenda.

Kozu se hasičům podařilo vyprostit živou, pouze s poraněním zadních nohou. Mluvčí současně doplnil, že jde o zvíře z nedalekého centra, které pořádá bezplatné zooterapie pro veřejnost a zejména lidi s handicapem.

Hlášení o mimořádnosti neuvádí žádnou škodu na vozidle Českých drah, podle Gavendy ale hmotná škoda na drážním vozidle vznikla. Škoda podle něj vznikla i na straně majitele hospodářského zvířete. „Provoz na trati mohl být obnoven po ukončení šetření našeho i policejního vyšetřovatele,“ dodal Gavenda.

Tagy České dráhy Správa železnic srážka s kozou Trať 114 Lovosice - Louny
143 komentářů