Centrum Prahy čeká komplikovaná výluka tramvají, ovlivní šestnáct linek

Výměna kolejí na Karlově náměstí. Foto: PIDVýměna kolejí na Karlově náměstí. Foto: PID

Důvodem na první pohled komplikovaných změn je omezená kapacita křižovatky na Palackého náměstí.

Cestující v pražské MHD čeká od zítřka necelé dva týdny velkých změn v trasách tramvajových linek přes centrum. Důvodem je výměna kolejí na Karlově náměstí mezi zastávkou Novoměstská radnice a křižovatkou ulici Myslíkova a Spálená.

Omezení potrvá od 24. října, skončí v pátek 4. listopadu. Dojde ke změně tras 2, 3, 12, 18, 23, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 a 99. Trasy linek 5 a 14 se zkrátí a linka 21 bude mít během výměny kolejí pauzu. Změny se dotknou i zastávek autobusových linek 904, 907, 908 a 910. Detailně jsou všechny změny popsány na stránkách DPP. Největší změnou je úprava linky 22, která se před uzavřeným úsekem promění v linky 24 a 6.

Změna tras tramvajových linek okolo Karlova náměstí. Foto: DPP

Změna tras tramvajových linek okolo Karlova náměstí. Foto: DPP

Kvůli rozsahu změn budou v prvních dnech rekonstrukci na místě i informátoři v reflexních vestách. K dispozici budou také informační letáky v zastávkách, ve stanicích metra i ve vozech.

Organizátor dopravy Ropid na svém facebookovém profilu vysvětlil, proč je výlukové opatření na první pohled značně složité. Důvodem je kapacita křižovatky Palackého náměstí, která i běžný provoz mimo výluku zvládá odbavit s obtížemi. „Standardně zde spolu s automobilovou dopravou projíždí ve špičce za hodinu 150 tramvajových souprav a 9 autobusů. Pokud by sem při uzavření úseku u Novoměstské radnice zamířily i linky 14, 18 a 24, které by z Myslíkovy směřovaly na Výtoň a Albertov, a pokud by se zde objevily linky 6, 22 a 23 na trase mezi Myslíkovou, Morání a Ječnou ulicí, přibylo by v křižovatce dalších 94 tramvajových spojů za hodinu,“ vysvětlil Ropid. Došlo by tak k vzájemnému zablokování tramvají. „Tramvajový provoz ve městě by se prostě zastavil,“ dodává Ropid.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Výluka tramvají
42 komentářů