Centrum Ostravy čeká o prázdninách tramvajová výluka, DPO zmodernizuje trať na ulici Nádražní

Zastávka Důl Jindřich v Ostravě na ulici Nádražní. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýZastávka Důl Jindřich v Ostravě na ulici Nádražní. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

V místě modernizace je až do 18. srpna plánována výluka, na omezení se musejí připravit také řidiči aut.

Letošní největší investice Dopravního podniku Ostrava (DPO) do infrastruktury zacílí na modernizaci tramvajové trati v centru Ostravy na ulici Nádražní. Práce v úseku mezi ulicemi 30. dubna a Valchařská odstartují se začátkem letních prázdnin a vyjdou na téměř 69 milionů korun bez DPH. Část bude pravděpodobně dotována díky Operačnímu programu Doprava EU.

Modernizace úseku přinese změnu kolejového svršku na modernější pevnou jízdní dráhu v délce téměř 600 metrů dvoukolejně, novou výhybku, vylepšené nástupní hrany zastávky Důl Jindřich a nové trolejové vedení na nových stožárech. Realizaci zajistí společnost Colas CZ.

V místě je až do 18. srpna plánována výluka. V průběhu provádění stavebních prací bude zcela přerušen tramvajový provoz, který nahradí autobusy. Těmi budou cestující pokračovat až na Hlavní nádraží. Podrobnosti o výlukách najdou cestující na stránkách www.dpo.cz/vyluka-nadrazni. Výluka znepřístupní i jednu ze dvou tramvajových vozoven, a to vozovnu Moravská Ostrava.

Přesun tramvají i zaměstnanců DPO z centra do Poruby

„Práce vyžadují přesun zhruba 30 vozů z vozovny v centru města do Poruby. To pro nás znamená i přesun týmů lidí, kteří se o vozy starají. První prázdninový týden budou probíhat přípravné práce. Zhotovitel stavby počítá s tím, že s ohledem na blízkost okolních domů nebude moci provádět hlučné práce ve dnech pracovního klidu,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Během realizace stavby bude jízdní pruh ve směru centrum v daném úseku uzavřen. Ve směru na hlavní nádraží bude v úseku umožněn pouze průjezd náhradní autobusové dopravě. Dočasně budou také v místě zrušena parkovací stání. Silniční uzavírka bude od druhého červencového týdne. Objízdné trasy povedou ve směru do centra po ulici Valchařská a Poděbradova, ve směru na hlavní nádraží po ulici 30. dubna a Sokolská třída.

Umístění modernizovaného úseku.Zdroj: Google Earth

Umístění modernizovaného úseku.
Zdroj: Google Earth

Důraz na bezpečnost

„V rámci plánované modernizace jsme kladli důraz i na zvýšení bezpečnosti. Na zastávce Důl Jindřich dojde k obnově nástupní hrany a doplnění výstražných světel na nástupišti, které upozorní cestující a chodce na blížící se tramvaj. Na nástupišti zůstane stávající vybavení, jako jsou přístřešky a zábradlí, které bylo uvedeno do nového standardu města před více než rokem,“ dodal primátor města Ostravy Jan Dohnal.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO Nádražní ostrava
13 komentářů