Brněnské letiště rozšiřuje odbavovací plochu, přibudou dvě stání

Letiště Brno. Zdroj: BRNO AirportLetiště Brno. Zdroj: BRNO Airport

Důvodem je zkapacitnění stojánky pro pokrytí plánovaného provozu.

Letiště Brno začalo s rozšířením odbavovací plochy střed u terminálu pro cestující. Na stojánce přibudou další dvě parkovací stání pro letadla kategorie C, tedy nejrozšířenějšího typu Boeing 737 nebo Airbus A320. Celkem se jich tak na danou plochu vejde sedm. Deníku Zdopravy.cz to řekl manažer brněnského letiště Radek Lang.

Investice vyjde na 35 milionů korun, hotovo má být 1. června letošního roku.

Podle Langa je důvodem rozšíření střední stojánky její zkapacitnění pro pokrytí plánovaného provozu. Ten byl vloni v Tuřanech rekordní. Letiště odbavilo za minulý rok 687 tisíc cestujících a výrazně překročilo předcovidová čísla.

Provoz v Brně stojí především na charterových letech v letní sezóně. O zaplněnost střední stojánky tak na letišti nebývá během špiček nouze. Letos přibudou k tradičním destinacím novinky jako Marsa Matrouh, Kypr či Dalamán.

Podcast: Kraj může tleskat, že letiště nestojí daňové poplatníky vůbec nic, říká šéf Letiště Brno Milan Kratina

Jak uvedl již dříve člen představenstva Letiště Brno Jiří Filip v tiskové zprávě, letos půjdou investice také do parkoviště pro cestující.

„Kromě toho průběžně modernizujeme technické vybavení pro odbavení letadel, odmrazovací vozidla či nakladače kontejnerů pro cargo přepravu,“ dodal Filip.

Strategické plány pak počítají rovněž s rozvojem východní části letiště. Vzniknout by tam mohl hangár pro údržbu letadel či nová stanice letecké záchranné služby a prostor pro další rozvoj všeobecného letectví.

Tagy BRQ Letiště Brno Letiště Brno - Tuřany
9 komentářů