ČD Bus rozšířil flotilu o 10 autobusů od Iveca, jsou první v korporátních barvách

Autobus Iveco Crossway LE v barvách společnosti ČD Bus. Pramen: ČD BusAutobus Iveco Crossway LE v barvách společnosti ČD Bus. Pramen: ČD Bus

V příštím roce plánuje ČD Bus nakoupit dalších 30 autobusů a podobné to má být i v dalších letech.

Autobusový dopravce ČD Bus, který patří do skupiny Českých drah a jehož hlavním úkolem je náhradní doprava během výluk, aktuálně výrazně rozšířil flotilu. Od Iveca převzal deset nových autobusů řady Crossway; cestující se s nimi setkají v příštích měsících na výlukách v Jihomoravském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji.

Jde o první akvizici autobusů od převzetí firmy Českými drahami, zároveň jde o první vozidla ve flotile, která nesou korporátní barvy. ČD Bus tak nyní provozuje 90 autobusů, nakupovat chce přitom i v dalších letech.

Autobusy s nízkou podlahou u dveří (LE) mají kapacitu 45 míst k sezení (dvě další sedačky jsou sklopné), mají vyklápěcí plošinu a místo pro invalidní vozík, klimatizaci, wi-fi, chladničku pro řidiče nebo couvací kameru.

„Chceme zákazníkům poskytnout maximum, aby když už musejí kvůli výluce přesedat, cestovali pohodlně a bez překážek. V příštím roce plánujeme nakoupit další tři desítky autobusů a v tomto trendu bude společnost pokračovat i v dalších letech,“ uvedl předseda představenstva ČD Bus Adam Svojanovský.

Hrdost nad zakázkou vyjádřil obchodní ředitel Iveco Bus pro trhy střední a východní Evropy Jan Kimla. „Jejich volba naší značky a modelové řady Crossway je potvrzením odborných znalostí Iveco Bus a kvalitní podpory našich zákazníků v segmentu meziměstské dopravy,“ řekl Kimla.

 

Autobus Iveco Crossway LE v barvách společnosti ČD Bus. Pramen: ČD BusAutobusy Iveco Crossway LE v barvách společnosti ČD Bus. Pramen: ČD BusAutobus Iveco Crossway LE společnosti ČD Bus. Pramen: ČD BusAutobus Iveco Crossway LE v barvách společnosti ČD Bus. Pramen: ČD BusAutobus Iveco Crossway LE v barvách společnosti ČD Bus. Pramen: ČD Bus

České dráhy si pořídily vlastního autobusového dopravce v reakci na ceny externích firem, které považovaly za přemrštěné. Na jaře 2022 tak koupily vyškovského dopravce Vydos Bus, kterého přejmenovaly na ČD Bus.

„Roční náklady na dopravu během výluk nebo mimořádností na železnici se pohybují v řádech stamilionů korun. Díky pořízení vlastního autobusového dopravce se nám podařilo snížit náklady na náhradní autobusovou dopravu o desítky milionů,“ říká člen představenstva ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Hlavní provozovna společnosti je na jižní Moravě, firma má ale celorepublikovou působnost, letos otevřela novou pobočku na Plzeňsku. Další provozovny jsou podle Ješety v plánu.

Tagy ČD BUS Iveco Bus Iveco Crossway náhradní autobusová doprava
74 komentářů