Milionové úspory na jediné výluce. Dráhy chtějí rozšířit flotilu ČD Busu na 250 vozidel

Náhradní autobusová doprava (NAD), Olbramovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNáhradní autobusová doprava (NAD), Olbramovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

ČD Bus hodlá ke své základně na jižní Moravě zřídit po republice další provozovny.

České dráhy radikálně mění model zajišťování náhradní autobusové dopravy (NAD) při výlukách. Veškerou NAD si objednaly u své nové dcery ČD Bus, která si v případě nedostatku vlastních sil sama zajistí subdodavatele z řad soukromých dopravců. V rozhovoru pro českodrážní měsíčník Železničář to uvedl předseda představenstva ČD Bus Adam Svojanovský.

Cílem jsou úspory. České dráhy koupily autobusového dopravce Vydos Bus (dnes ČD Bus) letos na jaře, neboť považovaly ceny soukromých dopravců za NAD za přemrštěné. „Ačkoliv se dopravci NAD vybírali formou soutěží, často se ČD dostaly do situace, kdy neměly na výběr a musely akceptovat nabídkovou cenu jediného uchazeče, která se výrazně rozcházela s původními realistickými očekáváními. Stávalo se, že cena za kilometr jízdy autobusu přesahovala i několik set korun – vzdor tomu, že obvyklá cena za kilometr jízdy se pohybuje v nižších desítkách korun za kilometr. Situace byla neudržitelná,“ uvedl v rozhovoru pro Železničář Svojanovský.

Podle něj je úkolem ČD Busu zajistit náhradní autobusovou dopravu víceméně za náklady. „Nejde o tvorbu vysokého zisku, ale o způsob narovnání trhu s náhradní dopravou, který je dnes extrémně vychýlený,“ řekl manažer. Jako příklad výrazné úspory dal nedávno skončenou výluku Frýdek-Místek – Frýdlant nad Ostravicí, která se opakovala ve dvou měsících po sobě, v prvním byla osmidenní, ve druhém trvala 22 dní. „Zatímco v prvním měsíci ČD za osm dní výluky zaplatily přes šest milionů korun, téměř trojnásobně dlouhá výluka zajištěná ČD Busem rázem stála pouhých osm milionů,“ řekl Svojanovský.

ČD Bus proto podle něj počítá s výraznou expanzí. Flotilu chce rozšířit ze současných 80 autobusů až na 250, což je cílový stav. Firma rovněž hodlá ke své základně na jižní Moravě zřídit další provozovny po republice, konkrétní umístění sdělit zatím nechce.

Výsledkem má být také vyšší kvalita NAD. I v případě zajištění NAD za pomoci subdodavatelů mají být na místě také autobusy ČD Busu. „Naše autobusy budou zároveň fungovat i jako kontrolní prvek přítomný po celou dobu výluky,“ doplnil Svojanovský.

Tagy ČD BUS České dráhy NAD náhradní autobusová doprava
50 komentářů