BusLine získal bez soutěže smlouvu na provoz MHD v Jablonci na dva roky

MHD v Jablonci nad Nisou. Foto: www.iidol.czMHD v Jablonci nad Nisou. Foto: www.iidol.cz

Společnost BusLine LK získala bez soutěže zakázku na dvouletý provoz městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou a okolních obcích.

Společnost BusLine LK získala bez soutěže zakázku na dvouletý provoz městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou a okolních obcích. Kilometr bude stát 53,01 Kč, tržby budou BusLine. Za dva roky by mělo Dopravní sdružení obcí Jablonecka (DSOJ) zaplatit 198 milionů korun.

Nový kontrakt zveřejnilo DSOJ  v registru smluv. Navazuje na objednávku, kterou DSOJ uzavřelo minulý týden poté, co skončila smlouva o zajištění MHD Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Cena je stejná, jakou BusLine tento týden jezdil pouze na objednávku.

DSOJ s BusLine MHD uzavřel smlouvu do 31. ledna 2021, přímé zadání v písemné zprávě zadavatele vysvětluje mimořádnou situací kvůli tomu, že nedošlo k naplnění rámcové smlouvy mezi DSOJ a DPMLJ pro letošní rok.

Podle předsedy DSOJ Tomáše Levinského dvouletý kontrakt vzešel z rady krajské společnosti Korid LK, která organizuje dopravu v kraji. „Je potřeba delší kontrakt na to, aby bylo možné v klidu připravit další postup,“ řekl Levinský. Ve hře je podle něj buď soutěž nebo možnost využití vnitřního dopravce Jablonce nad Nisou, společnosti Jablonecká dopravní. Tu město loni založilo, ale firma dosud nevykonává žádnou činnost.

BusLine ale nezíská jen 53 korun za kilometr, ale i tržby z jízdného. Ty se podle DPMLJ v Jablonci pohybují dlouhodobě na zhruba 15 korunách za kilometr. Cena výrazně převyšuje kontrakt uzavřený loni v České Lípě, kde je i s tržbami cena za kilometr 57,88 Kč.

V praxi se v jablonecké MHD nic nemění, BusLine jezdil na linkách dlouhodobě, jen pod hlavičkou DPMLJ. Loni ale BusLine smlouvu s DPMLJ vypověděl, DPMLJ za něj pro Jablonec nenašel náhradu.

DSOJ současně včera odeslala jednostrannou výpověď celé rámcové smlouvě s DPMLJ. Stalo se tak poté, co obě strany několik týdnů jednaly o dohodě o jejím ukončení.

Tagy Busline Lk Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou Dopravní sdružení obcí Jablonecka DPMLJ MHD Jablonec nad Nisou
15 komentářů