Brno opraví historický trolejbus Škoda 9Tr. Za dva roky vyrazí na retro linky

Historický trolejbus Škoda 9Tr čeká rozsáhlá renovace. Foto: DPMBHistorický trolejbus Škoda 9Tr čeká rozsáhlá renovace. Foto: DPMB

Brněnský trolejbus sloužil v ulicích města mezi lety 1980 až 1996. Dopravní podnik teď chystá jeho rozsáhlou rekonstrukci. 

Dopravní podnik města Brna (DPMB) na svých sociálních sítích oznámil plány na opravu historického trolejbusu typu Škoda 9Tr. Práce na renovaci historicky cenného stroje mají trvat dva roky. „Přibližně rok zabere oprava karoserie, na další rok odhadujeme práce na lakování, montáže elektrické výzbroje, kabiny řidiče a vnitřní a vnější výbavy,“ říká Hana Tomaštíková, mluvčí DPMB.

S ohledem na technický stav vozidla bude nutné renovovat v podstatě vše, „Velmi náročná bude oprava karoserie. Mimo opravu četných defektů na vozové skříni bude potřeba vyrobit nové vnější oplechování, které je prostorově tvářené,“ dodala.

Trolejbus se také dočká kompletní úpravy salónu a doplňků exteriéru. Renovací projde silno i slaboproudá kabeláž, sběrače a další vybavení. Tyristorová elektrická výzbroj má být sestavena z dostupných dobových prvků. Cena oprav zatím není známá a celkový účet za projekt bude znám až po jeho skončení.

Po opravě má být vůz plně pojízdný a provozuschopný. DPMB jej plánuje používat stejně jako ostatní retro vozidla k historickým jízdám nebo k reprezentačním akcím. Trolejbus si bude také možno pronajmout. „Fanoušci dopravy určitě ocení možnost trolejbus vypravovat například na sezónní historickou linku H24,“ popisuje Tomaštíková.

Silně poničený stroj s evidenčním číslem 3136 se dopravci podařilo získat na zpětný odprodej z ukrajinského Rovna před třemi lety. Tam trolejbus původně zamířil po 16 letech služby v brněnských ulicích, stalo se tak v polovině 90. let.

Na Ukrajině sloužil trolejbus pod evidenčním číslem 128 v každodenním provozu až do roku 2019, kdy byl odstaven a určen k sešrotování. Přihlásil se o něj ale tehdy brněnský dopravní podnik a vůz se podařilo zachránit.

Na voze je patrné značení, které obdržel na Ukrajině. Foto: DPMBHistorický trolejbus Škoda 9Tr čeká rozsáhlá renovace. Foto: DPMBSilně poničený interiér trolejbusu - kompletní renovace je nutná a potrvá dva roky. Foto: DPMBSilně poničený interiér trolejbusu - kompletní renovace je nutná a potrvá dva roky. Foto: DPMBVůz v Rovně sloužil pod ev.č. 128. Foto: DPMB
Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB Škoda 9Tr trolejbus Škoda 9Tr
11 komentářů