Brno objednalo dalších dvacet trolejbusů od Škody, využilo celou opci

Trolejbus Škoda 32Tr v Brně. Foto: DPMBTrolejbus Škoda 32Tr v Brně. Foto: DPMB

Všechny nové trolejbusy mají dorazit do Brna do konce ledna 2025.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) objednal u Škody Electric dalších 20 parciálních trolejbusů Škoda 32Tr. Za každý trolejbus zaplatí 11,8 milionu korun, hodnota objednávky je necelých 286 milionů korun bez DPH.

Objednání 20 trolejbusů vyplývá z údajů v registru smluv. Jde o uplatnění opce ke smlouvě z roku 2022 na 40 vozidel, DPMB tak využije nakonec celou rámcovou smlouvu. Deset trolejbusů má do Brna dorazit do konce letošního roku, deset do konce ledna 2025.

Parciální trolejbusy jsou ekologické vozy, které nám dávají velkou variabilitu ve využití. Vzhledem k tomu, že na bateriový pohon ujedou minimálně 10 kilometrů, můžeme je využívat nejen při výlukách, ale také pro ně hledáme využití na běžných linkách,“ uvedl loni v závěru roku ředitel DPMB Miloš Havránek.

Trolejbusy, Draky i seniorbusy. Brno ukázalo nákupní seznam na příští rok, utratí půl miliardy

Konkrétně zmínil například spojení linek 30 a 43 nebo obsluhu logistické zóny a brněnského letiště. Hybridní trolejbusy jsou podle něj ideálním mezistupněm k elektrobusům, jejichž vlastnosti zatím nejsou pro provoz MHD dostačující.

Trolejbusy Škoda 32Tr jsou plně nízkopodlažní, klimatizované vozy jsou vybavené informačním systémem a moderním prostorným interiérem. Nabíjení baterií probíhá za jízdy přímo z trolejového vedení a využívá se při něm i rekuperace při elektrodynamickém brzdění vozidla. Kapacita baterie umožní jízdu 10 kilometrů na jedno nabití mimo trolejové vedení.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB Škoda 32Tr Škoda Electric
7 komentářů