Americký úřad posílá k mimořádné kontrole další typ Boeingu 737

Boeing 737-900 Alaska Airlines v barvách aliance oneworld. Foto: Alaska AirlinesBoeing 737-900 Alaska Airlines v barvách aliance oneworld. Foto: Alaska Airlines

Jde o bezpečnostní doporučení, letadla nemusejí být odstavena.

Americký úřad civilního letectví doporučil dopravcům v USA mimořádnou kontrolu dalšího typu letadla od společnosti Boeing. Jde o reakci na uvolnění části trupu na počátku ledna při letu Boeingu 737 MAX 9 společnosti Alaska Airlines. Letadla 737-900ER mají záslepku nouzového východu řešenou stejně.

Opatření zveřejněné na stránkách FAA se týká kontroly předchůdce delší verze 737 MAX, modelu 737-900ER. Někteří dopravci již potvrdili, že s kontrolou začali v uplynulém týdnu.

Jen v USA létá přes tři sta letadel tohoto typu. United Airlines jich mají 136, Delta 163, Alaska Airlines 79. Stejný typ letadla mají i Smartwings, jich se ale kontrola netýká. Nemají záslepku, potvrdila mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Důvodem doporučení ke kontrole je skutečnost, že letadla tohoto typu mají stejně řešené zaslepení dveří nouzového východu. FAA zdůraznil, že jde jen o bezpečnostní doporučení, na rozdíl od předchozího uzemnění letadel 737 MAX 9. Podle úřadu nebyly zatím zjištěny žádné problémy u tohoto typu.

(Z textu jsme vymazali informaci o možné kontrole tohoto typu u Smartwings, létají s tímto typem v jiné verzi)

Tagy boeing Boeing 737-900ER FAA
12 komentářů