737 MAX 9 zůstává na zemi, FAA chystá bezpečnostní audit výroby Boeingu

Díra v trupu Boeingu 737 MAX 9 Alaska Airlines po vytrhnutí záslepky. Zdroj: NTSBDíra v trupu Boeingu 737 MAX 9 Alaska Airlines po vytrhnutí záslepky. Zdroj: NTSB

FAA zvažuje zapojení nezávislé organizace do auditu.

Americký úřad civilního letectví FAA oznámil další kroky, které mají přinést větší bezpečnost letadel Boeing 737 MAX 9. Provede bezpečnostní audit nejen u výrobce, ale i jeho dodavatelů.

Jde o další opatření, které následuje po vypadnutí části trupu během letu dva měsíce starého letadla Alaska Airlines přesně před týdnem. Boeing již přiznal, že jde o jeho chybu. FAA oficiálně zahájil včera vyšetřování firmy. Součástí opatření je i detailnější zkoumání všech dosavadních incidentů tohoto typu letadla.

Boeing přiznal vinu za vypadnutí části trupu 737 MAX 9 Alaska Airlines, slíbil transparentnost

FAA po prvním auditu oznámí, zda bude potřeba ještě zvýšit kontrolu. Boeingu hrozí, že se bude opakovat situace s produkcí Dreamlinerů. Kvůli problémům s kvalitou musel každý vyrobený letoun schvalovat FAA.

„Musíme prověřit každý krok, který by mohl vést ke snížení rizika možných problémů. Zvažujeme i zapojení další nezávislé organizace, která by prověřila systém kvality Boeingu,“ řekl šéf FAA Mike Whitaker.

Vybraná letadla 737 MAX 9 zůstávají nadále na zemi mimo provoz, dopravci kvůli tomu musejí rušit stovky letů denně. Uzemnění se týká 171 letadel.

Boeing tento týden přiznal, že bezpečnostní incident jde plně za výrobcem. Stroji Alaska Airlines krátce po startu z Portlandu ve výšce asi pěti kilometrů vypadla část trupu i se záslepkou nahrazující nouzový východ.

„Přistoupíme k tomu se stoprocentní vážností a naprostou transparentností,“ ujistil šéf Boeingu Dave Calhoun a dodal, že výrobce hodlá plně spolupracovat s Národní radou pro bezpečnost dopravy v USA (NTSB), přičemž důvěřuje každému kroku, který rada udělá.

Boeing bude muset podle Calhouna prokázat, že jsou jeho letadla bezpečná a že k podobné události, jako byla ta s MAXem Alasky, už znovu nedojde.

Tagy boeing Boeing 737 MAX 9 FAA
36 komentářů