2000 korun denně. Ústí nad Orlicí si zaplatilo zastavování čtyř expresů Českých drah

Zastávka Ústí nad Orlicí město. Foto: Petr1888 / Wikimedia CommonsZastávka Ústí nad Orlicí město. Foto: Petr1888 / Wikimedia Commons

Dosud zastávku obsluhuje sedm párů dálkových vlaků.

Radnice v Ústí nad Orlicí se rozhodla lidem částečně zachovat možnost využívat expresy Českých drah. Dopravce chtěl původně všechny expresy linky Ex1 mezi Prahou a Ostravou zastávkou Ústí nad Orlicí město projíždět kvůli slabé poptávce a úspoře času. Nakonec tu čtyři vlaky denně zastaví.

Dosud ve stanici zastavuje sedm párů dálkových spojů denně. České dráhy se rozhodly zastavování v Ústí nad Orlicí město od nového grafikonu zrušit. To se ale nelíbilo vedení města, které se nakonec s dopravcem dohodlo na platbě na zastavení dvou párů spojů denně.

Za zastavení každého vlaku zaplatí město 500 korun, jak vyplývá z registru smluv. Za celý rok by tak mělo město zaplatit 742 tisíc korun bez DPH. Jde o komerční linky mimo objednávku ministerstva dopravy, stát tak nemá žádnou páku na dopravce, jak je k zastavování donutit.

Zastavení se bude týkat vlaků EC 144 (do Prahy v 10:09), EC 145 (do Ostravy v 17:49), IC 546 (do Prahy v 8:09) a IC 547 (do Ostravy v 19:49).

Půjde o jediné dálkové vlaky, které zastávku blízko centra obslouží. Ostatní spoje jsou jen osobní vlaky.

Ke zhoršení dopravní obslužnosti dojde i v nedaleké České Třebové, kde ruší zastavování většiny vlaků RegioJet.

Leo Express zastaví v Osvětimi, RegioJet vynechá Českou Třebovou

Tagy České dráhy Ústí nad Orlicí Ústí nad Orlicí město
89 komentářů