Zubrnická železnice chystá na víkend velké oslavy. Před 30 lety začaly práce na jejím vzkříšení

Motorový vůz M131.0 na trati mezi Velkým Březnem a Zubrnicemi. Foto: Zubrnická museální železniceMotorový vůz M131.0 na trati mezi Velkým Březnem a Zubrnicemi. Foto: Zubrnická museální železnice

Centrem oslav bude nádraží v Zubrnicích.

Jeden z nejaktivnějších a nejúspěšnějších železničních spolků v Česku slaví tento týden 30 let od svého založení. Zubrnická museální železnice proto na tento víkend chystá velké oslavy se spoustou atrakcí pro děti i dospělé.

Za 30 let jsme stihli odkoupit 26 kilometrů dlouhou trať, opravit a začít provozovat pravidelnou sezónní dopravu na šestikilometrovém úseku Velké Březno – Zubrnice turistické linky železniční T3 a autobusové T32 a to vše pro budoucí generace,“ říká Radek Kubala, jeden ze zakladatelů a statutární zástupce spolku.

Radek Kubala: Zájem lidí o obnovu tratě do Lovečkovic nás překvapil, termín na dokončení si nedáváme

 

Centrem oslav se stane nádraží v Zubrnicích. Pravidelné vlaky budou posíleny, vyjede například lokomotiva řady T444.0255 (Karkulka) a motorové vozy vozy M131.1 přezdívané Hurvínek. Na zubrnickém nádraží proběhne přehlídka malých drezín. Na nádraží Ústí nad Labem Střekov bude zatopena jediná funkční parní vodárna v České republice, v Lovečkovicích bude otevřené minimuzeum, do Úštěku bude jezdit historický autobus. Kompletní program je zde.

Radek Kubala byl nedávno hostem podcastu Cesty Zdopravy.cz.

Podcast: Chtěli jsme zachránit trať a jezdit s vlaky, říká Radek Kubala ze Zubrnické železnice

Tagy Zubrnická museální železnice
9 komentářů