Zkušební okruh v Cerhenicích se po 40 letech otevře veřejnosti. Rezervační systém se spustí po půlnoci

Zkušební okruh v Cerhenicích. Pramen: VÚŽZkušební okruh v Cerhenicích. Pramen: VÚŽ

Železniční příznivce okruh láká především moderními vozidly, která sem světoví výrobci posílají na testy.

Příznivci železnice budou mít na začátku září ojedinělou možnost navštívit areál Výzkumného ústavu železničního (VUZ) v Cerhenicích u Velimi, jehož součástí jsou i dva zkušební okruhy. VUZ otevře své brány veřejnosti 1. a 2. září; stane se tak po 40 letech.

Vzhledem k omezené kapacitě si zájemci musejí zajistit rezervaci (a zároveň jízdenku na velký okruh) na konkrétní čas. Návštěvníky povozí retro souprava Ostravan v čele s muzejní Bardotkou. Prodej bude spuštěn po půlnoci na 20. července, bližší informace jsou na stránkách VUZ.

Do prodeje půjde 400 lístků, vstup bude povolen jen návštěvníkům od deseti let. „V případě velkého zájmu se budeme snažit akci v nějakém rozumném čase zopakovat,“ řekl deníku Zdopravy.cz šéf VUZ Martin Bělčík.

Drezína v reprezentačních prostorech VÚŽ v Cerhenicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRychlovlak TGV na okruhu VUZ v Cerhenicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraTestovací hala VUZ v Cerhenicích u Velimi. Pramen: VUZZkušební okruh v Cerhenicích. Pramen: VÚŽŽelezniční okruh v Cerhenicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraSouprava motorového vozu 811 a přívěsného vozu 012 na okruhu v Cerhenicích. Autor: Jan Šindelář/Zdopravy.czJednotka Stadler Kiss ve Velimi. Foto: VUZJednotka TGV M na zkušebním okruhu ZC VUZ Velim. Foto: Jan SůraŽelezniční zkušební okruh ve Velimi. Foto: VÚZZkušební okruh ve Velimi. Foto: VUZDvoupodlažní push-pull souprava Škody Transportation pro Deutsche Bahn. Foto: Škoda TransportationLokomotiva Škoda vyrobená pro Bavorsko.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

VUZ si akcí pro veřejnost připomene 60 let, které uplynuly od zprovoznění velkého zkušebního okruhu. „Od té doby došlo nejenom k rozšíření infrastruktury, ale železnice prodělala vývoj od páry k elektřině a postupně otevírá novou éru digitalizace,“ uvedl VUZ v pozvánce. Vedle projížďky po okruhu čekají návštěvníky i komentované prohlídky areálu a prezentace na téma testování železničních vozidel a jejich komponent.

VUZ loni potvrdil svoji pozici nejziskovější firmy v rámci skupiny České dráhy. Firma vydělala 273,4 milionu korun, tržby stouply na rekordních 709 milionů korun. Zákazníky VUZ jsou výrobci kolejových vozidel a komponentů pro železniční systémy a drážní dopravu, vlastníci železniční infrastruktury, provozovatelé dráhy i drážní dopravy a státní instituce.

Železniční příznivce okruh láká především moderními vozidly, která sem světoví výrobci posílají na testy. V posledních měsících zde byla k vidění například jednotka TGV M od Alstomu.

 

 

Tagy vúž Výzkumný ústav železniční
57 komentářů