Ze tří čtvrtin hotovo. Poláci ukázali posun se stavbou dálnice, která v Česku skončí na louce

Stav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiAStav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiA

Na české straně má začít stavba příští rok.

Polská obdoba Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) představila na svých stránkách další posun se stavbou rychlostní silnice S3 z Bolkówa na českou hranici. Silnice v parametrech dálnice je už až na českou hranici vyasfaltovaná. Hotovo je 75 % všech prací podle smlouvy, silnice má být zprovozněna nejpozději v první polovině příštího roku.

Na posledních stovkách metrů ale auta dlouho nepojedou: silnice má navázat v Česku na dálnici D11, ta se ale nestaví. Poláci postupují rychlým tempem, podle informací na stránkách GDDKiA je v červnu na stavbě denně v průměru 420 lidí.

Na české straně nabrala stavba D11 z Trutnova a od Jaroměře zpoždění. Aktuální plán představený letos na jaře počít se zahájením stavby příští rok. V Česlu zbývá postavit 40,8 km: 1108 (Jaroměř – Trutnov) je ve fázi odvolání proti vydanému územnímu rozhodnutí, na 1109 (Trutnov – státní hranice) probíhají výkupy pozemků a inženýrská činnost pro stavební povolení.

Dál je ŘSD zatím s přípravou úsek na státní hranici, kde už na polské straně pokládají jednotlivé vrstvy vozovky. Stavba úseku za více než 13 miliard korun má začít příští rok. Úsek Jaroměř – Trutnov se podle aktuálních plánů má začít stavět až v roce 2025. Kompletně hotovo má být v roce 2028.

Silnice S3 povede až do Svinoústí k Baltu, chybí jí jen dva úseky o délce 66 kilometrů z celkových 487 kilometrů. Na počátku března prorazili Poláci na stavbě zatím nejdelší tunel mimo město v zemi.

Stav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiAStav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiA
Tagy Bolków - Lubavka D11 GDDKiA Polsko rychlostní silnice S3 S3
73 komentářů