Poláci získali povolení pro poslední úsek dálnice do Čech a začínají stavět

Rychlostní silnice S3 míří k české hranici. Pramen: GDDKIARychlostní silnice S3 míří k české hranici. Pramen: GDDKIA

Polské ředitelství silnic a dálnic získalo poslední povolení k výstavbě dálnice k české hranici.

Polské ředitelství silnic a dálnic Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKIA) získalo poslední povolení potřebné k dovedení rychlostní silnice S3 k české hranici. Jde o zhruba 15 kilometrů od křižovatky Kamienna Góra (včetně) po státní hranici (Lubawka).

Povolení realizace silniční stavby (Zezwolenie na realizację inwestycji drogowej – ZRID) vydalo Dolnoslezské vojvodství jen pár dní poté, co začala stavba předcházejícího zhruba stejně dlouhého úseku od Bolkowa po Kamiennou Góru.

ZRID mimo jiné znamená, že potřebné pozemky se stávají majetkem státu a může začít předávka staveniště. K tomu došlo 2. září. Stavba k hranici má být hotová v roce 2023, buduje se přitom systémem Design&Build. Stavební konsorcium vede společnost Mosty Łódź, smlouva byla uzavřena v říjnu 2018.

Rychlostní silnice S3 vede ze Štětína na jih, cestou se napojuje mimo jiné na dálnice A2 z Varšavy na Berlín a A4 z Vratislavi do Drážďan. U Lubawky se v budoucnu napojí na českou dálnici D11. Češi ale staví dálnici se zpožděním, s budováním posledního přes dvacet kilometrů dlouhého úseku od Trutnova k hranici počítají až na léta 2024 až 2027.

Výstavba rychlostní silnice S3. Pramen: GDDKiA

Tagy GDDKiA Polsko rychlostní silnice S3
74 komentářů