Poláci chystají čtvrtý čtyřpruh na české hranice. Rychlostní silnice S8 povede Kladskem

Rychlostní silnice S3 míří k české hranici. Pramen: GDDKIARychlostní silnice S3 míří k české hranici. Pramen: GDDKIA

Nový úsek bude dlouhý 45 kilometrů, hotový má být do roku 2030.

Po dálnici A1 z Bohumína na Katovice, rychlostní silnici S52 do Těšína a již rozestavěné rychlostní silnici S3 k Žacléři chystá Polsko kapacitní silniční spojení na české hranice. Polská vláda rozhodla, že rozestavěnou rychlostní silnici S8 z Vratislavi (Wrocław) do Kladska (Kłodzko) prodlouží až na polsko-českou hranici do Boboszówa.

O prodloužení stavby informovala polská média, například server Gazeta Wroclawska. Oznámení přišlo ve stejný den, kdy polská vláda rozhodla o výrazném navýšení peněz do dálniční infrastruktury. Celkem chce Polsko do roku 2030 investovat do silnic 290 miliard zlotých, o dvě pětiny více, než byl původní plán.

Podle původních plánů měla rychlostní silnice končit v Kladsku, nakonec bude prodloužena o dalších 45 kilometrů až na české hranice. Náklady na stavbu odhaduje stát na 2,5 miliardy zlotých.

Na české straně by rychlostní silnice skončila na silnici I. třídy I/43 v Dolní Lipce, kde dosud stát o žádném zkapacitnění neuvažuje.

Poláci již staví rychlostní silnici S3 z Bolkówa do Lubawky na českou hranici. V červenci se již stavba dostala na české hranice. Hotovo má být v roce 2023, zatímco na české straně nejvíce v roce 2025.

Rychlostní silnice S3 se má v budoucnu napojit na dálnici D11. V Česku tak nastane situace, kdy provoz z kapacitní silnice v Polsku skončí na silnici I. třídy.

Tagy dálnice do Polska Dolnoslezské vojvodství Kladsko Polsko S8
266 komentářů