Dálnice, dálnice, dálnice. Poláci dorazili se stavbou S3 na české hranice, kde se začne kopat nejdříve za dva roky

Stavba silnice S3 dorazila na české hranice. Foto: s3-kamiennagora-granicapanstwa.plStavba silnice S3 dorazila na české hranice. Foto: s3-kamiennagora-granicapanstwa.pl

Na polské straně má být 31 kilometrů nové rychlostní silnice hotových do roku 2023.

Polská obdoba Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) dorazilo se stavbou rychlostní silnice S3 na české hranice, kde by se měla v budoucnu napojit na dálnici D11. Na polské straně má být stavba hotová v roce 2023 v termínu. Na české straně nejdříve v roce 2025, i když ministerstvo dopravy slibovalo podstatně dřívější termín.

Snímky z výstavby až na českou hranici se objevily na stránkách věnované stavbě polské silnice. Ukazují stavební práce končící za Lubavkou přesně na české hranici před Královcem.

Rychlostní silnice S3 se má v budoucnu napojit na dálnici D11. V Polsku se aktuálně staví dva úseky o celkové délce 31 kilometrů. Bolków – Kamienna Góra a Kamienna Góra – Lubawka na státní hranici s Českem. V Česku tak nastane situace, kdy provoz z kapacitní silnice v Polsku skončí na silnici I. třídy.

Na české straně se navazující úsek dálnice D11 začne stavět nejdříve v roce 2023. Záměr stavby D11 schválilo v úseku z Trutnova na státní hranici ministerstvo dopravy v říjnu 2014, zatím probíhá projektování na stavební povolení a výkup pozemků. „V květnu bylo podepsáno 26 kupních smluv (celkem je nutné vypořádat 171 listů vlastnictví). Zpracovávají se geometrické oddělovací plány a znalecké posudky, které stanoví cenu vykupovaných pozemků. Postupně jsou zanášeny oddělené pozemky do katastrálních map dle jednotlivých katastrálních území,“ uvádí ŘSD v informačním letáku ke stavbě. V květnu ŘSD vybralo projektanty stavby s odhadovanou cenou 13 miliard korun.

Jako aktuální termín zahájení stavby uvádí nyní ŘSD rok 2023. Hotovo by mělo být v roce 2025. Celá dálnice D11 bude až v roce 2028, největší komplikace se týkají aktuálně trasování pro úsek Jaroměř – Trutnov.

Tagy D11 Doporučeno GDDKiA Polsko rychlostní silnice S3
169 komentářů