Zdražují pokuty a někde i jízdné. Přehled ukazuje, jak se v Česku od ledna změnily ceny MHD

Nová obrazovka na zastávce MHD v Praze. Foto: THMPNová obrazovka na zastávce MHD v Praze. Foto: THMP

Někde se zražovalo už na podzim, jinde se naopak změny chystají až od jarních měsíců.

Některé dopravní podniky v Česku se s příchodem nového roku rozhodly upravit své ceníky jízdného v MHD. Stejně jako ostatní výrobci či poskytovatelé služeb argumentují inflačními tlaky, změnami DPH a zdražování vstupů, zejména energií.

Přehled zpracovaný Sdružením dopravních podniků ČR ukazuje, že z více než dvou desítek členů organizace změnily v posledních týdnech ceny celkem čtyři (Liberec, Opava, Ostrava, Plzeň). Další se k tomu brzy chystají. To je případ například Hradce Králové, kde bude nový ceník platit od března, či Pardubic, které připravují změny od dubna.

Někde se pak zdražovalo už v druhé polovině loňského roku, jde třeba o Děčín, Olomouc či o MHD Most-Litvínov.

Ne všude se mění ceny směrem vzhůru. V Jihlavě se naopak zavádějí nové slevy a některé skupiny cestujících tak ušetří. V Český Budějovicích se pak nemění ceník jízdného, zdražují však pokuty pro černé pasažéry.

Podrobné informace nabízí následující přehled:

  • Brno:
    Žádné změny v tarifu od Nového roku nenastaly.
  • České Budějovice:
    Ceny jízdenek se nemění. Dochází ke změně u přirážky k jízdnému (pokuty) – snížená sazba bude při úhradě do 14 dnů zvýšena z 600 Kč (+ jízdné) na 800 Kč. Začíná také platit nový tarif, který zjednodušuje některé podmínky elektronického jízdného a předplatních jízdenek.
  • Děčín:
    Dopravní podnik města Děčína nemá od ledna žádné změny v tarifu, všechny proběhly od 1. září 2023.
  • Hradec Králové:
    Změny tarifů jízdného začnou platit od března. Cena jednorázové papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, naopak jízdenka u řidiče zůstává na 30 korunách. Nově bude možné u jednotlivého jízdného využít časovou platnost 10 nebo 60 minut a možnost přestupu. Další změnou bude bezplatné jízdné pro jednu osobu doprovázející dítě do věku šesti let. I nadále pak zůstává MHD zdarma pro děti do šesti let, držitele vybraných průkazů, maminky s kočárky i psy.

Hradec Králové výrazně zdraží MHD. Nejlevnější jízdenka bude místo 14 stát 25 Kč

  • Chomutov-Jirkov:
    Žádné změny zatím nebyly potvrzeny.
  • Jihlava:
    Senioři nad 75 let si už nemusejí pořizovat roční kupón, pro cestování zdarma jim postačí jen občanský průkaz. Pro žáky a studenty až do 26 let jsou jednotlivé jízdy s 50% slevou.
    Dětem do 15 let se snížila cena ročního časového kupónu na 365 Kč (tedy na polovinu). Studentům od 15 do 18 let se snížila cena ročního časového kupónu na 730 Kč místo původních 1560 korun. Jihlavská hromadná doprava se také nově integrovala s Veřejnou dopravou Vysočiny (VDV). Cestující tak nově mohou cestovat s jednou jízdenkou po Kraji Vysočina i v jihlavské MHD.
  • Karlovy Vary:
    Ke změnám v tarifu nedochází. Karlovarský dopravní podnik nově provozuje kromě MHD i dopravu v celém kraji.

Fiasko „autobusové revoluce“ v Karlovarském kraji. Nové vozy jsou malé, lidé se do nich nevejdou

  • Liberec a Jablonec nad Nisou:
    Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou zvýšil ceny jednorázových jízdenek i předplatného za kupóny. Jako základní jízdné je nově nastavena elektronická jízdenka. Základní papírová i elektronická jízdenka pro dospělého stála 24 korun, nově stojí elektronická jízdenka MHD 28 korun a papírová 34 korun. Ve všední dny se prodlužuje platnost jízdenky ze 40 minut na celou hodinu. U ročního kupónu je cena upravena na 3 990 Kč (+ 340 Kč), 90denní kupón je nově za 1 600 Kč (+ 230 Kč), u 30denního kupónu se cena změnila na 660 Kč a u 7denního pak na 250 Kč.Vedle základních slev 50 % pak jsou zavedeny zlevněné roční kupóny za 990 Kč pro skupiny: důchodci, děti, invalidé, pro sociálně slabší skupiny obyvatel a rodiče s kočárkem. Od roku 2024 se v Liberci zvedla také základní sazba za přirážku k jízdnému MHD za jízdu bez platné jízdenky z 600 na 1 500 korun.

Město s nejdražší MHD v zemi. Jedna jízda po Liberci nově vyjde až na 34 korun

  • Mariánské Lázně:
    Cena jízdného se nezměnila.
  • Mladá Boleslav:
    K žádným změnám v tarifu nedošlo.
  • Most-Litvínov:
    Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova změnil tarif k 1. 10. 2023 a nyní již žádné změny v tarifu nechystá.

Most a Litvínov zdraží MHD, nový ceník začne platit příští týden

  • Olomouc:
    Od ledna 2024 budou na MHD v Olomouci (zóna 71 IDSOK) i nadále v platnosti ceny jízdného platné od 1. 9. 2023.

Olomoucká MHD zdražuje. Růst cen měl být výraznější, magistrát plány zmírnil

  • Opava:
    Městský dopravní podnik Opava upravil tarif od 10. 12. 2023. Jednotlivé jízdné je dražší o 5 korun, ceny časového jízdného se zvedly o 10 procent.

V Opavě zdraží MHD, jednotlivé jízdné se zvýší o pět korun

  • Ostrava:
    Od 10. prosince 2023 se upravily ceny krátkodobých i dlouhodobých jízdenek. Nově byla zavedena 10minutová nepřestupní krátkodobá jízdenka. Cena krátkodobé nezlevněné přestupní jízdenky vzrostla z 25 korun na 30 korun, nově je ale umožněn bezplatný přestup místo původních 45 minut až na 60 minut. 10minutová nepřestupní krátkodobá jízdenka v nezlevněné variantě je za cenu 23 korun. Pro aktivaci této jízdenky musí cestující „pípnout“ kartou nejen při nástupu, ale i při výstupu z vozidla MHD. Cena dlouhodobých jízdenek vzrostla v průměru o 10 procent.

V Ostravě zdraží MHD, vrátí se desetiminutová jízdenka

  • Pardubice:
    V prvním čtvrtletí roku 2024 se ceny jízdného zvyšovat nebudou. Od dubna však zdraží jednorázové jízdenky, dlouhodobé časové jízdenky budou stát stejně jako dosud. Růst cen jednorázových jízdenek se odvíjí od způsobu platby. Například za základní jízdenku v první zóně při platbě kartou cestující platil 17 korun, za papírovou jízdenku dal 22 korun a u řidiče ho stála cesta 35 korun. Nové ceny budou 18 korun, 25 korun a 50 korun za platbu u řidiče.
  • Plzeň:
    Plzeňské městské dopravní podniky od 1. ledna navýšily ceny jednotlivých jízdenek o 16–20 procent. Ceny předplatných jízdenek se zvedly o 7,5 procenta. Pokuta placená na místě je nově za 800 korun (dříve 500 Kč), do 15 kalendářních dnů 1 200 korun (dříve 1 000 Kč), od 16. kalendářního dne zůstává 1 500 Kč.
  • Praha:
    V tarifu PID ke změnám nedochází.
  • Tábor (dopravce Commet Plus):
    Ke změnám v tarifu nedochází.
  • Teplice:
    Od nového roku přebral MHD v Teplicích místo Arrivy nový dopravce Městská doprava Teplice. Ke změnám tarifu zatím nedošlo.

Teplice zavádí nedobrovolně jízdné zdarma v MHD. Pracovník Mikroelektroniky má volno

  • Ústí nad Labem:
    Ke změnám v tarifu v Dopravním podniku města Ústí nad Labem nedochází.
  • Zlín-Otrokovice:
    Ve Zlíně a Otrokovicích od 1. 1. 2024 žádné tarifní změny nejsou.

Vánoční vozy nasadí 17 českých měst. Podívejte se na kreativitu dopravních podniků

Tagy MHD Sdružení dopravních podniků ČR tarify
57 komentářů