Město s nejdražší MHD v zemi. Jedna jízda po Liberci nově vyjde až na 34 korun

Autobus SOR NS 12 na terminálu MHD Fügnerova v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czAutobus SOR NS 12 na terminálu MHD Fügnerova v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Po zdražení město očekává vyšší příjmy z jízdného.

Liberec je od dnešního dne městem, kde je jednorázová jízda městskou hromadnou dopravou nejdražší v celé republice. Nejlevnější základní papírová jízdenka stojí namísto dosavadních 24 korun nově 34 korun.

Nejde o jedinou změnu v dopravě v Liberci. Od dnešního dne platí ve městě také nový ceník pro parkování, který přinesl dvojnásobné zvýšení hodinové sazby. Odstavení auta na hodinu tak nyní může vyjít až na 80 korun. Ke schválení došlo v září.

Liberec zvýší ceny parkování na dvojnásobek. Chce motivovat k jízdě MHD, kterou chce taky zdražit

Kromě zdražení dojde k prodloužení platnosti jízdenky ze 40 na 60 minut. Liberec se i nadále brání jízdenkám na kratší dobu platnosti, většina jízd po městě přitom trvá do patnácti minut.

Cena 34 korun bude platit při nákupu papírové jízdenky, při platbě kartou nebo přes Opuscard či aplikaci bude jízdenka za 28 korun. Nově mají být všechny autobusy a tramvaje vybaveny terminály pro platbu kartou.

Měsíční jízdenka vyjde na 660 Kč namísto 530 Kč. Zásadní skok nastal u zlevněných časových jízdenek, například pro děti a studenty. Nově za jeden měsíc zaplatí 330 Kč namísto 132 Kč, půjde o zdražení o 150 %.  Roční jízdenka zdražila z 3 650 Kč na 3 990 Kč. Roční zlevněná jízdenka vyjde na 990 korun. Dražší jízdenky mají přinést o 35 milionů korun vyšší tržby.

Liberec se zdražením jízdného zvýší i pokuty, na zaplacení nižší přirážky dá dvakrát více času

Tagy Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec
103 komentářů