dkv-spojujeme

Zaměstnankyně Českých drah sepsaly petici proti zrušení pokladny v Turnově, nejméně rok zůstane

Nádraží v Turnově. Foto: České dráhyNádraží v Turnově. Foto: České dráhy

Podle autorek petice si Liberecký kraj nepřeje působení Českých drah.

České dráhy budou mít i během platnosti příštího jízdního řádu svoji osobní pokladnu na nádraží v Turnově. Proti jejímu rušení sepsaly zaměstnankyně pokladny petici, kterou nakonec podepsalo přes 800 lidí. Liberecký kraj dnes oznámil, že zůstane v provozu i příští rok.

Dopravce se rozhodl pokladnu uzavřít kvůli tomu, že v Turnově ztratil výrazně svůj podíl na osobní dopravě. V tuto chvíli zajišťuje jen vlaky na trati do Jičína a osobní vlaky směr Mladá Boleslav. Ostatní provoz přešel pod Arrivu.

Kraj dnes oznámil, že u Českých drah provoz pokladny zachová na další rok. Nebude to ale zdarma. „Čekáme na finální kalkulaci finanční náročnosti za roční provozování pokladny v Turnově, kterou dopravce na základě objednávky zašle Královéhradeckému kraji. V materiálu do rady kraje byla uvedena pouze orientační čísla (odhady), a to ve výši 1,5 až 2 miliony korun s poznámkou, že se jedná o orientační kalkulaci Královéhradeckého kraje bez zohlednění meziroční indexace a validace dopravcem,“ uvedl mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Kraj chce přesvědčit ČD, aby přistoupily na uznávání jízdních dokladů

Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka je příčinou problémů s turnovskou pokladnou skutečnost, že České dráhy jako jediný dopravce v regionu nedaly souhlas ke vzájemnému uznávání jízdenek s ostatními provozovateli.

V praxi to znamená, že společnost Arriva vlaky nemůže prodávat produkty Českých drah. Pokud by se jejich pokladna v Turnově zrušila, cestující by přišli o svůj komfort. Chápu tedy jejich rozhořčení. Liberecký kraj nyní objedná provoz pokladny i na další rok, a to v rámci smlouvy s Královéhradeckým krajem,“ uvedl Sviták. Kraj chce během příštího roku jednat s ČD, aby přistoupily na požadavek uznávání jízdních dokladů tak, jak to již učinili ostatní dopravci.

Autorky petice uvedly, že Liberecký kraj si nepřeje působení Českých drah a všemožně podporuje „soukromého dopravce Arrivu“ (Arriva je dceřinou firmou německých státních drah DB). „Proto jsme byly nucené přistoupit k těmto krokům a obrátit se touto cestou na cestující veřejnost a občany, kteří věří v naší práci. Jsme jedinou stanicí v okolí, kde ještě funguje pokladna Českých drah. Nástupcem dopravce Arriva skončily čtyři pokladny ČD v úseku Stará Paka – Liberec,“ uvedly v petici.

Tagy České dráhy Liberecký kraj osobní pokladny Turnov
112 komentářů