Za srážku nákladních vlaků může nejspíše chyba Správy železnic. Stát chystá tresty ale jen pro strojvedoucí

Srážka nákladních vlaků v Tlumačově. Foto: Drážní inspekceSrážka nákladních vlaků v Tlumačově. Foto: Drážní inspekce

K nehodě došlo při plánované výluce traťového zabezpečovacího zařízení.

Příčinou dnešní srážky nákladních vlaků u Otrokovic na trati mezi Břeclaví a Přerovem byla s největší pravděpodobností chyba zaměstnanců Správy železnic. K nehodě došlo v době, kdy ministerstvo dopravy jako krok ke zvýšení bezpečnosti chystá sankční systém pro chybující strojvedoucí. V něm ale zapomněl, že nehodu mohou způsobit i zaměstnanci jiných profesí.

„Dosavadní šetření ukazuje na selhání komunikace mezi dopravními zaměstnanci Správy železnic při plánovaném vypnutí zabezpečovacího zařízení,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. K nehodě došlo v době plánované výluky, kdy bylo vypnuto traťové i staniční zabezpečovací zařízení. „Řízení provozu v dotčeném úseku je v době výluky z CDP Přerov převedeno na místní řízení z otrokovické stanice pomoci výpravčích a dozorců výhybek,“ dodala Friebová.

Vlak Rail Cargo Carrier CZ narazil do vlaku ČD Cargo před vjezdem do stanice Otrokovice. Ten stál 33 metrů před vjezdovým návěstidlem do Otrokovic. K najetí do vlaku došlo zřejmě kvůli chybě zaměstnance Správy železnic, který vlak ČD Cargo „odhlásil“ a umožnil tak jízdu vlaku RCC. Ten vlak ČD Cargo posunul o deset metrů. Předběžná škoda je 31 milionů korun, ke zprovoznění koridoru dojde nejdříve v neděli.

Ministerstvo dopravy po loňské sérii nehod na železnici začalo řešit zavedení takzvaného sankčního systému strojvedoucích, který by umožnil jejich finanční postihy i zákaz činnosti při nepovolené jízdě. Tento týden nakonec došlo k jeho stažení z projednávání, zejména kvůli protestům železničních dopravců. Těm se nelíbilo, že řeší postihy jen strojvedoucích. Ministerstvo chystá jeho novou verzi.

Tagy sankční systém strojvedoucích Správa železnic srážka nákladního vlaku srážka vlaků Top Trať 330 Břeclav - Bohumín
226 komentářů