Plány na sankce pro strojvedoucí čekají změny, poslanci je ani neřešili

Stanoviště strojvedoucího v novém Regiopanteru. Foto: České dráhy.Stanoviště strojvedoucího v novém Regiopanteru. Foto: České dráhy.

Proti původnímu návrhu se ostře postavili železniční dopravci.

Kontroverzní plán ministerstva dopravy na zavedení takzvaného sankčního systému pro strojvedoucí se nakonec nedostal ani na program včerejšího jednání hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. Ten včera řešil novelizaci zákona o drahách a zavedení pokut pro strojvedoucí bylo jedním z původních návrhů.

Ke stažení návrhu došlo po velké kritice zejména ze strany dopravců. „Budeme s ministerstvem dopravy jednat o úpravách jejich návrhu,“ řekl výkonný ředitel sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz Oldřich Sládek. Právě ŽESNAD.cz ministerský návrh výrazně kritizoval. „Zavedení sankčního systému ale obecně podporujeme. V bezpečnostní komisi ministra Karla Havlíčka jsme s jeho zavedením již v létě loňského roku souhlasili. Proto jsme rádi, že se otevřel prostor pro další jednání, neboť dosavadní předkládaný návrh byl pro naše členy neakceptovatelný,“ dodal Sládek.

Návrh novely zákona o dráhách vznikl jako reakce na sérii nehod na železnici. Strojvedoucí, na rozdíl například od profesionálních řidičů, nejsou za své chyby nijak sankcionováni formou odpovědnosti za přestupky. Ministerstvo začalo systém řešit po sérii nehod na železnici v loňském roce.

Dopravci kritizovali například skutečnost, že novela vůbec neřeší pochybení jiných zaměstnanců na železnici. Zřejmě největší rozruch vzbudil návrh na pokutu až 50 tisíc korun za projetí návěsti zakazující jízdu. Návrh počítal i s možností zákazu činnosti, pokud by strojvedoucí tento přestupek spáchal dvakrát během roku.

Tagy Ministerstvo dopravy sankční systém strojvedoucích strojvedoucí zákon o drahách Žesnad.cz
34 komentářů