Poslanci po více než roce schválili zákon o dráhách, zavádí kontrolu pracovní doby strojvedoucích

Strojvedoucí v lokomotivě 362 WTB. Ilustrační foto: Zdopravy.czStrojvedoucí v lokomotivě 362 WTB. Ilustrační foto: Zdopravy.cz

Novela míří do Senátu, zavádí pojem specializovaná infrastruktura, vypadly z ní plány na konzervaci lokálek.

Více než rok trvající projednávání novely zákona o dráhách ve Sněmovně skončilo. Poslanci dnes po mnoha změnách schválili úpravy, které zavádí například kontrolu pracovní doby strojvedoucích nebo možnost vyhlásit přetížení dráhy. Definitivně je naopak z návrhu zákona vyňata možnost jednoduché konzervace nevyužívaných tratí, kterou prosazovalo hnutí ANO 2011.

Zákon, kterému již hrozilo, že se nestihne včas projednat v tomto funkčním období, prošel dopoledne třetím čtením a míří do Senátu. Původně šlo přitom hlavně o technickou novelu reagující na evropské směrnice, postupně se ale v reakci na sérii nehod do zákona dostaly další paragrafy.

Zřejmě největší rozruch vzbudil plán na zavedení takzvaného MLS (Monitoring licence strojvedoucího). Drážní úřad by s jeho pomocí měl sledovat, zda strojvedoucí nepracují přes stanovenou dobu pro řízení drážního vozidla například kvůli tomu, že jezdí u více dopravců. Ministerstvo dopravy s tímto krokem přišlo v reakci na loňské série železničních nehod. Stát si od tohoto kroku slibuje větší kontrolu nad pracovní dobou. Kritici tohoto opatření ale už dříve uvedli, že zákon postihuje pouze jednu profesi, zatímco příčin nehod bývá obvykle více.

Bezpečnost na dráze nesouvisí s jedinou profesí strojvedoucího, ale na mnoho dalších – dispečeři, posunovači, výpravčí. Pozměňovací návrh pouze – ale asymetricky – míří na jednu jedinou skupinu, a to je na ty strojvedoucí,“ podotkl poslanec Ondřej Polanský (Piráti).

Kromě technických změn v zákoně souvisejících s evropskou směrnicí je novinkou také zavedení takzvané specializované infrastruktury. To má v případě přetížení infrastruktury umožnit omezení provozu na některých tratích jen pro jeden typ dopravy, například osobní nebo nákladní. Novelu prosadil do zákona ŽESNAD.cz především v reakci na časté přetížení Malešické spojky.

 

Tagy Monitoring licence strojvedoucího pracovní doba strojvedoucích sankční systém strojvedoucích strojvedoucí zákon o drahách
64 komentářů