Vzpomínka na společnou minulost. Česká mezinárodní letiště se dohodla na spolupráci

Nákladní letadla v Brně. Foto: Letiště BrnoNákladní letadla v Brně. Foto: Letiště Brno

Letiště chtějí sdílet zkušenosti především z oblasti provozu, obchodu a bezpečnosti.

Tuzemská letiště s mezinárodním veřejným provozem dala včera vzpomenout na společnou minulost pod státním podnikem Česká správa letišť. Vedení letišť v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích podepsala memorandum o spolupráci. Sdílet chtějí zkušenosti především z oblasti provozu, obchodu a bezpečnosti.

„Na Letiště Praha jsem se vrátil s praxí a poznatky z karlovarského letiště. Jsem přesvědčen, že si navzájem s ostatními provozovateli můžeme pomoci. Chceme více spolupracovat, sdílet informace a zkušenosti v několika oblastech. Za nejdůležitější témata aktuálně považujeme provoz a údržbu dráhového systému a terminálů či bezpečnost provozu letiště,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. Spolupráce bude probíhat prostřednictvím pracovních skupin, do nichž budou nominování odborníci na dané téma.

Pos se na Ruzyni vrátil loni v létě, největší české letiště vedl už v letech 2011 až 2014. Hned v prvním velkém rozhovoru, který dal deníku Zdopravy.cz, zmínil jako jeden ze svých cílů právě užší spolupráci českých letišť. A nemusí zůstat jen u výměny dobrých rad. „Letiště Praha je zásadně dominantní letištní infrastrukturou v rámci České republiky, má jedinečné know-how a kapacitu. Z toho plyne můj zájem o prohloubení spolupráce s regionálními letišti. Dít by se tak mělo formou dohody o spolupráci v celé řadě oblastí, například bezpečnost, IT, až na úroveň, která může výhledově znamenat i minoritní vstup do provozovatele letišť. Tím by vznikl další prostor pro synergie,“ řekl v září Pos.

Česká správa letišť fungovala do poloviny roku 2004, letiště v Brně, Ostravě a Karlových Varech byla následně převedena do majetku krajů. Stát si ponechal jen letiště v Praze-Ruzyni.

Oblasti spolupráce podle memoranda

• Provozování letiště – provoz a údržba dráhového systému, terminálů, letištní služby a další.
• Bezpečnost provozu letiště – systém řízení provozní bezpečnosti.
• Bezpečnost civilního letectví a ochrana před protiprávními činy – definování a zavádění bezpečnostních opatření, bezpečnostních strategií, ostraha letiště a bezpečnostní kontrola.

Tagy Letiště Brno Letiště Karlovy Vary Letiště Ostrava Letiště Pardubice letiště praha
11 komentářů