Vysočina zdraží veřejnou dopravu, zavádí nově sedmidenní jízdenku

Autobus Setra společnosti Icom Transport na Vysočině. Foto: Icom TransportAutobus Setra společnosti Icom Transport na Vysočině. Foto: Icom Transport

Týdenní jízdenka má lidem zlevnit pravidelné cestování.

Cestování po Vysočině od ledna zdraží. Kraj bez dalších detailů v tiskové zprávě k nové nabídce jízdních dokladů uvedl, že od ledna zdraží. „Kraj Vysočina přistoupil k jednotnému zvýšení tarifu v každém pásmu o dvě koruny,“ oznámil kraj. Nový tarif dosud na stránkách není dostupný.

Kraj současně rozšíří svoji nabídku jízdních dokladů v rámci systému Veřejné dopravy Vysočiny (VDV) o novou sedmidenní jízdenku. Zlevní dojíždění hlavně pravidelným cestujícím. V případě sedmi párů obousměrných jízd zaplatí pouze hodnotu necelých čtyř párů jízd.

„Sedmidenní zvýhodněná jízdenka má veřejnost více motivovat k využívání veřejné dopravy – autobusů i vlaků, navíc pomůže urychlit odbavování cestujících, neboť odpadne pravidelný nákup jednotlivých jízdenek. Pro cestující se zvyšuje komfort, protože mohou tuto jízdenku zakoupit i bezhotovostně. Podle odhadu dispečinku VDV se tato výhoda vyplatí téměř třem čtvrtinám cestujícím,“ informoval Martin Hyský, předseda krajského Výboru pro strategické projekty.

Jízdenka bude ke koupi u řidičů autobusů, průvodčích Českých drah a na pokladnách dopravce. Jízdenka platí sedm dní ode dne zakoupení a opravňuje držitele využít veřejnou dopravu v trase na ní uvedené bez omezení počtu jízd v obou směrech. „Nová jízdenka se tak vyplatí nejen žákům, ale její výhody ocení i pravidelní cestující za prací. Cestující si kupuje jízdenku až do cíle své cesty, i když přestupuje. Může jet vlakem i autobusem. Autobus i vlak musí být součástí systému VDV,“ dodal Hyský.

Kraj uvedl, že letos zaplatí na veřejnou dopravu 1,48 miliardy korun, příští rok počítá s částkou 1,52 miliardy korun.

Tagy Kraj Vysočina Veřejná doprava Vysočina
36 komentářů