Výtluky na Vysočině byly poprvé opraveny mikrovlnnou technologií

Mikrovlnný cestář (stroj) FT3+ firmy Futtec. Pramen: ŘSDMikrovlnný cestář (stroj) FT3+ firmy Futtec. Pramen: ŘSD

Jde o český patent. Výhodou nové technologie je skutečnost, že ji lze využít bez ohledu na počasí.

Mikrovlnná technologie oprav výtluků dorazila na testování do drsných podmínek Kraje Vysočina. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zde letos poprvé opravilo desítky výtluků na silnicích I. třídy za pomoci této nové technologie.

„Její nesporná výhoda spočívá v tom, že je možné ji použít v kterémkoliv ročním období a při teplotách až do minus pět stupňů Celsia. Oprava výtluku přitom vydrží mnohem déle,“ sdělil mluvčí ŘSD pro Vysočinu Jiří Veselý.

Místem pro testování se staly silnice na Havlíčkobrodsku, kde bylo opraveno celkem 55 výtluků, přičemž plocha toho největšího měřila 60 x 80 centimetrů. Dva z výtluků byly opraveny na mostech, a to na silnici I/34 u České Bělé a v Michalovicích. Veselý zdůraznil, že nedošlo k poškození hydroizolace.

Hlavní devizou mikrovlnné technologie je podle ŘSD fakt, že použití není limitováno klimatickými podmínkami. Navíc není závislá na dodávkách teplé asfaltové směsi z obaloven, které mají v zimě sezónní odstávku. Díky novému postupu se při opravách netvoří žádné spáry, do nichž by mohla pronikat voda.

Mikrovlnný stroj FT3+ dokáže ohřát směs asfaltu a kameniva, z níž je tvořena vozovka, na technologickou teplotu 120 až 160 stupňů. Během tohoto procesu změkne asfaltové pojivo na hranici neporušené vozovky a výtluku, ale nedojde k jeho poškození.

Následně se do opravovaného místa přidává přesně nadávkovaná nová asfaltová směs, také ohřátá mikrovlnným zářením, a vše se zhutní. Nová směs se prolne s původní vozovkou a zacelí výtluk bez vzniku spáry a výrazné změny vlastností původního a doplňovaného povrchu.

Opravy provedla společnost FUTTEC, která nový postup vyvinula a loni získala na jeho použití oficiální oprávnění od ministerstva dopravy. Jde o český patent. Mikrovlnný cestář FT3+ je nástupcem pilotního zařízení FT3. Firma má za sebou už přes tisíc oprav výtluků a plánuje zahraniční expanzi. Vývoj nové technologie financovala i Evropská unie z programu EU Horizon 2020 dotací ve výši 1,8 milionu eur.

Opravené výtluky na Vysočině bude ŘSD sledovat.

Tagy FUTTEC Kraj Vysočina ŘSD výtluky
33 komentářů