ICOM prohrál soutěž o autobusovou dopravu na Jihlavsku, výkony převezme Busem

Autobus ČSAD Autobusy České Budějovice (Busem). Pramen: FB BusemAutobus ČSAD Autobusy České Budějovice (Busem). Pramen: FB Busem

ICOM se snažil napadnout soutěž u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, nesložil ale potřebnou kauci.

Společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, která jezdí pod značkou Busem, vyhrála jednu z největších soutěží Kraje Vysočina na zajištění regionální dopravy. V provozním souboru Jihlavsko bude jezdit dalších deset let. Dosud v této oblasti jezdí autobusy jihlavského dopravcem ICOM Transport. Ten se snažil vítězství konkurence napadnout u Úřadu pro hospodářské soutěže, ale neuspěl.

Smlouva již byla zveřejněna ve veřejném registru. Společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, která patří do skupiny rakouských drah ÖBB, bude jezdit za 37,67 Kč za kilometr, objem výkonů je přes 3,3 milionu kilometrů. Hodnota zakázky tak dosáhla 1,263 miliardy korun.

Nová smlouva začne platit v dubnu příštího roku a bude na deset let. „Ve veřejné zakázce jsme uspěli díky nejvýhodnější ceně. Při zpracování nabídky jsme využili náš ekonomický model, s nímž jsme před časem uspěli v Jihočeském kraji, kde máme kontrakt do roku 2032,“ uvedl Karel Coufal, ekonomický ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice.

Do regionu nasadí dopravce 55 nových nízkopodlažních autobusů ve třech kapacitních kategoriích. V Jihlavě vybuduje provozní a servisní zázemí. V Jihlavě a v Telči pak zřídí informační a předprodejní kanceláře.

Do kraje Vysočina již jihočeský dopravce zajíždí, například do Telče, Jemnice, Nové a Staré Říše či Želetavy. Děje se tak od 12. června 2022 v rámci závazku veřejné služby pro Jihočeský kraj.

Vysočina bude znovu vybírat autobusové dopravce pro Jihlavsko a Havlíčkobrodsko

ICOM se snažil napadnout soutěž u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten se jí ale příliš dlouho nezabýval. Firma nesložila potřebnou kauci a řízení tak bylo ukončeno.

Podle smlouvy může být maximální průměrné stáří autobusů sedm let. Autobusy budou klimatizované, vybaveny wi-fi a informačním systémem. Jezdit budou v jednotném zelenomodrém nátěru.

Dopravní společnost ČSAD Autobusy České Budějovice byla založena v roce 2003 jako nástupnická společnost ČSAD České Budějovice. V současné době je ve vlastnictví rakouského státního dopravce Österreichische Postbus, který patří pod Rakouské spolkové dráhy.

V jižních Čechách získala firma zakázky (počínaje červnem 2022) v provozních oblastech Jindřichův Hradec, Český Krumlov, Prachatice, Písek a Strakonice. Firma má více než 500 zaměstnanců, především řidičů, a provozuje na 300 autobusů. V Písku, Českém Krumlově, Milevsku, Vimperku a Prachaticích zajišťuje rovněž městskou hromadnou dopravu.

Tagy Busem ČSAD Autobusy České Budějovice Kraj Vysočina
38 komentářů