Vysočina bude znovu vybírat autobusové dopravce pro Jihlavsko a Havlíčkobrodsko

Autobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM TransportAutobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM Transport

Výběr dopravců se týká Jihlavska a Havlíčkobrodska.

Kraj Vysočina zahájí veřejné zakázky na autobusové dopravce, kteří budou deset let zajišťovat jím objednané spoje na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku. Minulé řízení, které se týkalo autobusových dopravců pro území celé Vysočiny, kraj letos v březnu zrušil, protože smlouvy nebylo možné uzavřít kvůli rozhodnutí krajského soudu. Zakázky nově rozdělil na osm částí. Zjara už začal vybírat linkové dopravce pro dvě oblasti Žďárska.

Udělali jsme další krok k zajištění dopravní obslužnosti na veřejné linkové dopravě po území Kraje Vysočina od roku 2024,“ řekl novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) po jednání dnešní krajské rady. Doplnil, že nabídky pro první dvě oblasti Žďárska se ještě vyhodnocují. Zakázky na dopravce pro zbývající čtyři části kraje by měly být postupně vyhlášené do konce letoška.

Předpokládaná hodnota desetiletých smluv na autobusové dopravce pro celý kraj se podle hejtmana v součtu pohybuje mezi osmi až deseti miliardami korun. Zakázka byla rozdělená i kvůli tomu, aby v případě průtahů v některých případech bylo možné uzavřít nové smlouvy s dopravci pro zbylé části Vysočiny.

První soutěž zrušena

Původní dlouhodobé smlouvy s provozovateli autobusů skončily předloni. Kraj pak domluvil zajištění jím objednávaných regionálních spojů do té doby, než budou uzavřené nové dlouhodobé smlouvy.

Při zrušení minulé zakázky na autobusové dopravce pro celou Vysočinu hejtman uvedl, že po napadení výběru nových dodavatelů potvrdil postup kraje nejdříve Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a pak i jeho předseda. Na rozhodnutí předsedy ÚOHS byly podle hejtmana podané tři žaloby, které řešily senáty krajského soudu. Jeden senát nakonec v podstatě rozhodnutí předsedy ÚOHS zrušil, Vysočina tak s vybranými dopravci nemohla podepsat smlouvy.

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí dopravcům ztráty. Na prokazatelné ztráty veřejné linkové dopravy Vysočina v letošním rozpočtu počítá s částkou do 804 milionů Kč. Tyto autobusy by měly v kraji za rok najezdit okolo 21,8 milionu kilometrů. Na provoz regionálních vlaků je kraj připraven dát tento rok do 494,5 milionu Kč. Regionální vlaky by měly na Vysočině najet 4,55 milionu kilometrů.

Tagy Kraj Vysočina
6 komentářů