Vybrané mýto v srpnu kleslo, za osm měsíců je na úrovni loňska

Silnice I/13 v Málkově u Chomutova. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSilnice I/13 v Málkově u Chomutova. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na konci srpna bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 805 tisíc vozidel.

Dopravci zaplatili v srpnu na mýtném za použití dálnic a silnic I. třídy 1,218 miliardy korun, což je o 1,15 procenta méně než loni. Srpen se tak zařadil k únoru, dubnu a květnu, což jsou měsíce, kdy mýtné letos meziročně klesalo. Za osm měsíců roku výběr činí 9,9 miliardy korun, což je navzdory stále rostoucí zpoplatněné síti stejně jako loni.

„S ohledem na vývoj ekonomiky jde o dobrý výsledek. Díky flexibilitě satelitního mýtného systému, který umožňuje velmi rychle zpoplatňovat nově zprovozněnou silniční infrastrukturu, se daří státu udržet důležité příjmy,“ uvedl Petr Chvátal, generální ředitel společnosti CzechToll, která mýtný systém pro stát provozuje.

Mýtné je příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury. Loni dopravci zaplatili v ČR za mýto rekordních 14,85 miliardy korun, meziročně o 4,6 procenta více. Ministr dopravy Martin Kupka v polovině června oznámil, že od března příštího roku by se mýtné sazby měly zvýšit o 10 až 15 procent.

Na konci srpna bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 805 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny, z toho 629 tisíc automobilů mělo zahraniční registrační značky.

Tagy czechtoll mýtné
6 komentářů